Bachelor 3 år heltid
Studiet passer for deg som er interessert i dyr og en bærekraftig husdyrproduksjon. Klima og dyrevelferd er i fokus.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse + REALFA
Studieveileder(e)
Kontakt studieveilederne
Studentenes informasjonstorg
sit@nmbu.no
Tlf: 67 23 01 11
Er du opptatt av hvordan vi kan opprettholde en trygg og sikker matproduksjon i Norge? Eller er du kanskje mest interessert i ernæring, avl, genombiologi, fysiologi eller atferd hos dyr?
Du lærer blant annet hva dyrene trenger av næringsstoffer, og hvordan vi velger ut de beste produksjonsdyrene slik at dyrevelferd og dyrehelse ivaretas. Utdanningen passer for deg som er interessert i å være med på å forme morgendagens matproduksjon.
Studiet starter med et innføringskurs i norsk husdyr- og akvakulturproduksjon. Videre fokuserer studiet på de husdyrbiologiske kjerneområdene som ligger til grunn for god dyrevelferd og en bærekraftig matproduksjon.
Du lærer videre om:
- Avl og genetikk
- Ernæring
- Etologi/dyreatferd
- Fysiologi
- Genombiologi
I tillegg kommer emner i kjemi, økonomi, statistikk, filosofi og vitenskapsteori.
Bachelorstudiet avsluttes med en bacheloroppgave på 15 studiepoeng.
Du oppfordres til å ta delstudier i utlandet.
______
Mary Ueland studerer husdyrvitenskap. I studiet sitt er Mary med på forsøk med nye bærekraftige fôringredienser. Greenfeederen i fjøset måler hvor mye metan kua slipper ut. Målet er å finne nye fôringredienser som gjør kua mer klimavennlig (kort video).
Vegard Skartland studerer husdyrvitenskap blant annet fordi han har stor interesse for landbruk. TINE har allerede oppdaget og kapret studenten vår, før han er ferdig med studiet. Etter studiet skal Vegard bruke kompetansen han har tilegnet seg i studiet som rådgiver for melkeprodusenter, og bidra til å opprettholde matproduksjonen i Norge (video).
Hva blir du?
Etter en avsluttet bachelorgrad kan du kvalifisere til rådgiver- eller konsulentstilling i landbruksnæringene, i landbrukets organisasjoner, bedrifter innen matproduksjon og i offentlig sektor som i en kommune.
Studiet gir også et godt grunnlag for å drive egen bedrift innen landbruket. I tillegg gjør studiet deg kvalifisert for ledelse av store driftsenheter innen moderne matproduksjon.
Fortsetter du på master i husdyrvitenskap har du også mulighet til å jobbe som fagrådgiver, faglærer eller fortsette med en stipendiatutdanning innenfor forskning.
Med praktisk pedagogisk utdanning kan du bli lærer på naturbruksskole.
Du kan også fortsette på en av de engelske masterstudiene i:
Hva lærer du?
Du lærer om hvordan vi best tar vare på alle sider ved husdyrene og husdyrproduksjonen.
- Avl og genetikk - Hvordan du velger ut de beste og mest egnede produksjonsdyrene til avl. I avl legges det vekt på et bredt spekter av egenskaper ved dyrene, og egenskaper som god helse og fruktbarhet er viktige å ivareta.
- Ernæring - Hvordan næringsstoffene i fôret fungerer i dyrekroppen. Du lærer å vurdere fôrets ernæringsmessige kvalitet og om hvordan fôringredienser settes sammen i fôret for på best mulig måte å dekke dyrenes behov.
- Etologi/dyreatferd – Du lærer om dyrenes atferd og hvordan vi kan bruke den kunnskapen til å skape et best mulig miljø for dyrene.
- Fysiologi - Hvordan dyrekroppen er bygget og hvordan den fungerer, med alle fysiologiske prosesser og fysiologiske systemer.
- Genombiologi - Forstå hvordan små forskjeller i DNA (genomet) hos dyr og fisk påvirker viktige egenskaper som for eksempel vekst og sykdomsresistens, og hvordan slike forskjeller i DNA er viktige for artenes evolusjon.
Utvekslingsmuligheter
På NMBUs side om utvekslingsmuligheter finner du spennende utvekslingsmuligheter og svar på spørsmålene
- Hvorfor dra på utveksling?
- Hvor og når kan jeg reise?
- Hvordan kommer jeg meg på utveksling?
Detaljerte opptakskrav
Har du ikke realfag?
Ta kontakt på studieveileder-iha@nmbu.no for mer informasjon om hvordan du kan skaffe deg dette.
![]()
I studiet lærer eg teorien og korleis ein bruker den til å løyse praktiske utfordringer. Det er eit høgt fokus på bærekraft, som eg synest er viktig. ─Det er enkelt og kjekt å ha gode samtaler og diskusjoner med foreleserne, døra står alltid åpen!
Vegard Skartland, husdyrstudent som alt har fått jobb i TINE-Rådgivning.