Studentlisens for veterinærer
Følgende krav stilles til søkere fra utlandet og egne studenter ved NMBU Veterinærhøgskolen for at NMBU Veterinærhøgskolen skal kunne anbefale Mattilsynet å gi studentlisens:
Studentlisens for veterinærstudenter ved NMBU
I slutten av studiet kan veterinærstudenter etter søknad få anledning til å utføre assistenttjeneste hos veterinær i ferier og lignende.
Dette reguleres av Forskrift om assistenttjeneste for studenter
Studenter ved NMBU Veterinærhøgskolen må normalt ha bestått alle eksamener med unntak av selve de kliniske eksamener. Det må allikevel dokumenteres at selve klinikken internt og eksternt er bestått. I tillegg må "kurs for veterinærer i riktig antibiotikabruk til dyr" være bestått. Testen finnes på NNBUs Canvas-sider
Søknadsskjema for studentlisens finner du på Mattilsynet sin hjemmesider.
Send søknaden inklusiv vedlegg til Mattilsynet.
Ved NMBU Veterinærhøyskolen gjenstår den valgfrie delen av studiet, 1-2 ukers kurs i ledelse, smittevern og oppgaveskriving og eksamen i offentlig veterinærmedisin når studenten kan søke lisens.
Studentlisens for søkere fra utlandet
Utdanningen må ha vært tatt ved en institusjon som kan dokumentere at EU sitt minimumskrav til et veterinærstudium er innfridd. I tillegg må studenten dokumentere tilstrekkelig bredde og dybde i aktiv klinikk på søkertidspunktet i henhold til de krav som er satt i studieplan for veterinærstudiet ved NMBU Veterinærhøgskolen. Det betyr at all klinisk intern og ekstern praksis som er obligatorisk for alle studenter på vedkommende studiested vanligvis må være bestått. Med aktiv klinikk forstås at studenten selv har hatt en «veterinær rolle» under veiledning av veterinær i en klinisk praksis på produksjonsdyr, hest og smådyr internt på veterinærstudiets klinikker, ambulent virksomhet under veiledning av skolens veterinærer og ekstern obligatorisk praksis på studiet.
Studenten må ha bestått de deler av studiet som er obligatorisk for alle i henhold til de krav som er satt i den veterinære studieplan for NMBU Veterinærhøgskolen. Det er emner i den anvendte delen av veterinærstudiet som gir grunnlag for å kunne jobbe på studentlisens i den veterinære profesjon. Emnene avlagt før dette forutsettes bestått. Det må derfor kunne dokumenteres med bestått eksamen at tilstrekkelig bredde og dybde er oppnådd i den teoretiske delen av følgende fag: Mattrygghet, husdyrvelferd, patologi, indremedisin, kirurgi, obstetrikk, reproduksjon og forebyggende helsearbeid. Dersom studenten skal jobbe innen akvamedisin må også eksamen i dette faget være bestått.
Det stilles krav om at den må være gjennomført på alle dyrearter for å ivareta komparativ læring. Praksisen må være mest mulig sammenhengende. Det kreves også at kjøttkontroll er bestått for å kunne jobbe med produksjonsdyr og hestemedisin.
Dokumentasjon som må vedlegges en søknad til Mattilsynet for at NMBU Veterinærhøgskolen skal kunne vurdere om studenten er kommet langt nok i studiet for studentlisens er:
- Karakterutskrift som er sendt direkte fra vedkommende institusjon til Mattilsynet. Denne må dokumentere at emnet er bestått dersom emnet skal inngå i vurderingsgrunnlaget.
- Studieplan med emnebeskrivelse som er i overenstemmelse med karakterutskriften.
- Bekreftelse fra studiestedet som beskriver omfang og dybde i den aktive klinikken
- Bekreftelse fra studiestedet om hvilke emner og eksamener som er obligatorisk for alle studenter som gjenstår for denne student på studiet før studenten får vitnemål.
Søknad om lisens finnes på Mattilsynet sine sider.
I tillegg må "kurs for veterinærer i riktig antibiotikabruk til dyr" være bestått. Testen finnes på NNBUs Canvas-sider
NMBU Veterinærhøgskolen sjekker EAEVE status og dokumentasjon vedrørende dette.