Årets samordna opptak viser at interessen for å studere ved NMBU holder et jevnt nivå etter flere år med oppgang.
I år har totalt 142 004 personer i Norge søkt høyere utdanning. Andelen av disse som søker seg til NMBU har økt fra 6,7 prosent i 2021 til 8,3 prosent i år, via en topp på 9,1 prosent i fjor. Andelen som har NMBU på førsteplass har økt fra 1,9 prosent til 2,7 prosent i samme tidsrom.
Rektor Siri Fjellheim er fornøyd med tallene.
– Det er gledelig at antall søkere til NMBU ser ut til å stabilisere seg på et høyt nivå. Målinger viser at vi har de mest fornøyde universitetsstudentene. Studentene får en relevant utdannelse som gjør at de er attraktive på jobbmarkedet. Jeg tror derfor stadig flere ser at det er mange gode grunner til å studere på NMBU, sier rektor Siri Fjellheim.
NMBU gjenreiser sin internasjonale posisjon
I 2023 innførte daværende regjering og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe studieavgift for studenter fra land utenfor EØS. Siden da har Norge mistet 80 prosent av alle internasjonale studenter fra land utenfor Europa. NMBU var intet unntak; Her falt antall søknader i denne gruppa med 86 prosent. I år har derimot dobbelt så mange fra land utenfor EU søk seg til NMBU. 851 personer utenfor EU har søkt studier ved NMBU, mot 408 i fjor.
– Vi har økt satsing på internasjonalisering i utdanningene og ønsker å styrke vår posisjon. NMBU skal være et globalt universitet som bidrar til bærekraftig utvikling. At vi kan tiltrekke oss internasjonale søkere som tenker at vi kan bidra i den retningen er et kvalitetsstempel. Jeg er veldig glad for at vi igjen har flere søkere fra land utenfor EU. Det gjør oss til et bedre universitet, sier prorektor for utdanning Elin Kubberød.
Fortsatt opptur for økonomifagene
I Norge har interessen for å studere økonomi økt markant de siste årene. Det er sterk vekst i søkertallene til økonomistudier også ved NMBU.
– Handelshøyskolen har hatt en betydelig vekst i antall søkere de siste årene, og det er svært gledelig at denne positive trenden fortsetter også i år. Det er ekstra inspirerende i en stadig tøffere konkurranse. Det viser at våre studier fremstår som både attraktive og relevante, sier Stephen Sirris, prodekan for utdanning ved Handelshøyskolen NMBU.
Teknologi i vinden
Husdyrvitenskap, Plantevitenskap og Mat, teknologi og helse har hatt noen år med fallende interesse, men i år snur trenden. Disse studieprogrammene har forsiktig oppgang i antall førsteprioritetssøkere. Skogfag er stabilt populært.
NMBU merker også en tydelig økt interesse for teknologiske fag ved universitetet. Til sivilingeniørstudiet er det rundt 400 søkere på 250 plasser, en økning fra i fjor. Særlig Anvendt robotikk, Byggeteknikk og arkitektur, Teknologi og produktutvikling, samt Geomatikk har oppgang.
– Vi har et veldig aktivt studentinnovasjonsmiljø knyttet til våre teknologiske fag. Det har blant annet vokst fram mange gründerbedrifter herfra som har stor suksess i markedet. Jeg tror dette blir lagt merke til og bidrar til at vi er attraktive. Jeg tror også de fleksible studiemulighetene vi har til å styrke realfagskompetansen, som frie realfag og ettårig grunnstudium, gjør NMBU interessant for mange søkere, sier prorektor Elin Kubberød.
Bærekraftig økonomi mest populært
Mange studieprogrammer har stabil søknad, for eksempel Bioteknologi, Landskapsingeniør, Biologi, Kjemi, Økologi og naturforvaltning og By- og regionplanlegging.
Det mest populære studieprogramet ved NMBU er Bærekraftig økonomi og ledelse, som har rundt tusen søkere for tredje år på rad. Veterinærmedisin er nummer to på lista, med 458 søkere.