Flere søker seg til NMBU 

Av Tuva Todnem Lund

Mange studenter står ute i parken. Flere holder blomster i været.
Bilde tatt på immatrikuleringen i fjor. Immatrikulering er en høytidelig velkomstseremoni for nye studenter.Foto: Tommy Normann

Antall søkere til NMBU øker og stadig flere søkere har NMBU som førsteprioritet. –Søkertallene viser at NMBU har styrket sin posisjon totalt sett, sier rektor Siri Fjellheim.  

Totalt har over 13.000 søkt NMBU mot 11.825 i 2023, viser tall fra Samordna opptak. Det er også økning i antall studiesøkende som har NMBU som førsteprioritet. 

– Det er veldig gledelig med flere søkere til de aller fleste av våre studieprogrammer. Vi har Norges mest fornøyde universitetsstudenter og våre studenter er etterspurte i arbeidsmarkedet. Det tror jeg bidrar til stadig flere søker seg til NMBU, sier rektor Siri Fjellheim.   

Siri Fjellheim smiler lurt over talekortene. Vi ser veggbroderier i bakgrunnen.
Rektor Siri Fjellheim. Foto: Tommy Normann

Gode jobbmuligheter

Antall søkere som har NMBU som førsteprioritet har økt med hele 14 prosent.

En stor del av økningen skyldes mange søkere til ettårig grunnstudium, som gir mulighet til å ta realfag man kanskje mangler fra videregående skole. Økningen i antall søkere er likevel markant hvis vi holder dette studiet utenfor.  

– Det viser at den faglige profilen til NMBU treffer bra, og at det er mange unge som ønsker å ta en utdannelse som kan bidra til en bærekraftig omstilling av samfunnet. Samtidig er det noen områder hvor vi har kapasitet til å ta i mot flere søkere. Dette gjelder for eksempel innen biovitenskapelige fag knyttet til matproduksjon og lektorutdanningen i realfag. Dette er høyaktuelle utdanninger som svarer på kompetansebehov som samfunnet trenger framover, sier prorektor for utdanning Elin Kubberød. 

Bilde av prorektor Elin Kubberød som smiler til kamera foran en grå vegg.
Prorektor for utdanning, Elin Kubberød. Foto: Tommy Normann

Økt interesse for realfag

Kubberød konstaterer at NMBUs utdanninger innen økonomi, ledelse, landskaps- og samfunnsfag er attraktive med økning i antall søkere.

Hun er også glad for at flere av realfagene, som har hatt en negativ søkertrend de senere år kanskje er i ferd med å snu. 

–  Det har vært snakket mye om realfagskrisen. Sett i lys av det, er det positivt at vi i år ser en økning i antall søkere til for eksempel kjemi, miljøfysikk, biologi og frie realfag. Vi håper denne utviklingen kan forsterke seg videre, sier hun.  

Publisert - Oppdatert

Del på