Nettbasert kurs: Ante mortem-kontroll for nødslakt

Kuer som gresser på en eng

Her kommer kurset i regi av Mattilsynet og Veterinærhøgskolen ved NMBU for at du som veterinær skal få kompetanse til å utføre alle typer ante mortem kontroll i felt, herunder på dyr som nødslaktes, og på oppdrettshjort.

Påmeldingsfrist

15. august 2024

Oppstart

15. september 2024

Frist for refleksjonsnotat

20. oktober 2024

Frist for flervalgstest

25. november 2024

Frist for hverandrevurdering

4. november 2024

Hvem er dette kurset for og hvorfor?

Kurset er for privatpraktiserende veterinærer som ønsker å få kompetanse, og bli utpekt til offentlig veterinær for å gjennomføre ante mortem kontroll i felt på vegne av Mattilsynet.
Alle veterinærer som skal utføre ante mortem kontroll i felt må gjennomgå og bestå kurset. Det er et krav uansett hvilken bakgrunn du har, og det er ikke mulig å søke om fritak.


Ante mortem kontroll er en del av den offentlige kontrollen av slaktedyr og kan kun gjennomføres av offentlige veterinærer som er utpekt av Mattilsynet. Det har kommet nytt regelverk med krav til hvem som kan utføre offentlig kontroll og hvor og hvordan kontrollen skal gjennomføres. Hygieneregelverket har også nye bestemmelser som åpner for at flere slaktedyr kan kontrolleres og avlives på gården. Kravene finner du i Forskrift om offentlig kontroll animalske produksjon.

Du blir utpekt til å kunne:

  • Utføre ante mortem kontroll i felt etter nødslakt regelverket
  • Utføre ante mortem kontroll i felt på oppdrettsvilt eller produksjonsdyr

Når vil endringen tre i kraft?

Alle privatpraktiserende veterinærer som ønsker å utdanne seg til offentlig veterinær skal få mulighet til å gjøre det, før endringen trer i kraft. Mattilsynet, sammen med NMBU, må se an hvor raskt vi kan få utdannet de som ønsker det, og derfor er det ikke satt en konkret dato. Det betyr at det i en periode vil være både de som tatt kurset og de som ikke tatt kurset som utfører ante mortem kontroll i felt.

Hvorfor er det ikke mulighet å søke om fritak?

Du må gjennomføre dette kurset, selv om du har gått fordypningsforløp i Mattrygghet ved NMBU eller tilsvarende fordypning. Det er kun Mattilsynet, som har myndighet til å utpeke offentlig veterinær etter kontrollforordningen.

Om kursopplegget

Kurset er helt nettbasert. Du vil få kjennskap til kravene som gjelder for deg når du utfører offentlig kontroll. Du får grunnleggende kunnskap om hva som skal til for å ivareta mattryggheten og dyrevelferden når du utfører ante mortem kontroll i felt. Videre får du kunnskap om hvilke kriterier som må være oppfylt for at dyr kan nødslaktes/slaktes og bli til mat. Kurset består av en del med regelverk og kompetansekrav for offentlig veterinærer, og en del med kliniske og faglige vurderinger. Begge delene består av korte forelesninger og en del «test deg selv» oppgaver. Studiekrav og pensum finner du her.

Viktige fristen i kurset

  • Kurset er helt nettbasert. Jobb med det «når» du vil.
  • Vi åpner kursrommet 15. september.
  • Fram til 20. oktober skal du gå igjennom kurset, og du skal ha skrevet et refleksjonsnotat. Frist for å levere refleksjonsnotatet er 20. oktober.
  • Den 21. oktober vil du få tildelt refleksjonsnotatet til en annen deltager. Dette skal du gjøre en vurdering av, såkalt hverandrevurdering. Frist for å levere din vurdering av en annen deltager er 4. november.
  • Avsluttende prøve i kurset er en flervalgstest. Denne åpnes den 5. november. Det er 20 spørsmål og du må ha minst 15 rett for å få bestått. Du kan få inntil tre forsøk. Frist for å ha bestått flervalgstesten er 25. november.

Det gis ingen utsettelser, så start i tide. Dette er ikke et stort kurs. Du må selv passe på at du leverer innen disse fristene. Hvis du ikke får fullført kurset, så må du betale kursavgift på nytt hvis du vil delta på et nytt kurs senere.

Kursavgift

Kursavgiften er kr. 3 000. Det er begrenset antall plasser og vi praktiserer "førstemann til mølla"-prinsippet.

Kontaktpersoner: