BachelorHeltidRadioaktivitet og miljø
Radioaktivitet er både nyttig og potensielt farlig for mennesker og miljø. Vil du være med å utvikle framtidens løsninger for trygg bruk og håndtering av radioaktive stoffer?
Søknadsfrist:
Studiestart:
Høst
Antall studieplasser:
20
Poenggrenser:
Opptakskrav:
Generell studiekompetanse og spesielt opptakskrav REALFA
Mer om opptakskrav
Norge trenger kandidater med kunnskap om radioaktivitet. Dette bachelorprogrammet vil gi deg solid kunnskap om kilder til radioaktivitet i miljøet, alfa-, beta-, og gammastråling, strålevern og atomberedskap som er nødvendig innen en rekke viktige områder i samfunnet.
Det er et økende fokus på kjernekraft som energikilde samtidig som Norge bygger ned gamle forskningsreaktorer. Dette krever kunnskap om opprydning av radioaktive kilder, men også mulig utvinning av radionuklider til ulike formål. Kjernekraftulykkene ved Tsjernobyl og Fukushima har vist behovet for nasjonal beredskap i Norge, og i dag er kunnskapen innen atomberedskap også rettet mot problematikk rundt krig i områder med nukleære anlegg og trusselen fra bruk av atomvåpen. I tillegg finnes det naturlig radioaktivitet i den norske berggrunnen som er en utfordring for oljeindustrien, gruvedrift og vei- og tunnelbygging og som gir opphav til noen av Europas høyeste radon-nivåer.
Du lærer om atomkjernen, radioaktivitet og stråling, ulike kilder til radioaktiv forurensning, og effekter og konsekvenser for mennesker og miljø. Du vil også få kunnskap om viktige strålevernprinsipper og hvordan Norges atomberedskap fungerer. Videre vil du lære om bruk av radioaktivitet og vern av mennesker, miljø og naturressurser. Studiet gir deg en solid tverrfaglig naturvitenskapelig utdanning og du blir en ettertraktet naturviter på arbeidsmarkedet. Det undervises tett med nukleær industri og forvaltning.
Du finner en oversikt over studieplanen her.
Karrieremuligheter
Arbeidsmarkedet har stort behov for kandidater med kompetanse i radioaktivitet. Bachelorutdanningen i radioaktivitet og miljø vil gi deg en ettertraktet kompetanse for å jobbe med strålevern innen industri, forvaltning og annen offentlig virksomhet. Programmet gir en bred naturfaglig bakgrunn som kan brukes for videre arbeid og læring i forvaltningen (f.eks. Direktoratet for strålevern og atomberedskap, Miljødirektoratet), som konsulent eller tekniker i private firmaer og industri, interesseorganisasjoner innen energi og miljø, eller offentlige virksomheter som f.eks. kommunesektoren eller Statens vegvesen.
Bachelorgraden kvalifiserer til opptak til masterstudiet i Nukleær- og miljøvitenskap ved NMBU, samt lignende masterstudier i inn- og utland. Velger du å gå videre med mastergraden vil det gi deg nyttig dybdekunnskap og større valgfrihet i jobbmarkedet.
Hva lærer du?
Muligheter for utveksling
Programmets oppbygning
Om programmet