Nyheter og arrangement

Hogst

Er krisen i skogbruket avblåst?

Går vi fem år tilbake i tid, til 2013, ble norsk skogbruk beskrevet som en næring i krise. Hjørnesteinsbedrifter som Union, Follum, Peterson og Tofte var etter tur lagt ned og tømmerprisene var på et nær historisk bunnpunkt. Fem år senere kan vi notere at både tømmerpriser og avvirkning har økt jevnt og trutt. Kommer det ingen krise? Er vi gjennom den? Eller står den for tur?

Tømmerlunne

Utenlandske priser har sterk innvirkning på norsk skogsektor

En ny artikkel fra BioNEXT ser på usikkerheter i norsk skogsektor. De undersøkte parameterne var valutakursendringer og verdensmarkedspriser på skogsprodukter. Forskerne konkluderer med at den viktigste usikkerhetsfaktoren for norsk skogsindustri er utviklingen av internasjonale skogproduktmarkeder.

For å få fram spesialtilpassede enzymer leter forskerne i naturen, f eks i skogen. Her finnes det mye spennende som er lite kartlagt.

Skog og tre: Industrielle muligheter og utfordringer

BioNEXT sine forskere var tungt inne på 2018-versjonen av Skog og Tre-konferansen.

NMBU-professor Torjus Folsland Bolkesjø og kolleger kom gjennom nåløyet til Nordic Flagship Project.

NRK Nyhetsmorgen: Hvordan legge til rette for biodrivstoff i transportsektoren?

Hvordan gjøre luftfarten mer miljøvennlig? Om drøye ti år kan flyene få halvparten av drivstoffet fra norske trær. Dette temaet tok NRK Nyhetsmorgen opp, og i studio deltok NMBU-professor Torjus Bolkesjø.

Biodrivstoff

Seminar: Biodrivstoff

Som følge av den pågånde medidebatten om biodrivstoff arrangerte NMBU et seminar om biodrivstoff basert på trevirkeressurser på campus Ås den 4. mai.

Trær kommuniserer også

Trenger vi biodrivstoff – og må det være norsk?

Norge må redusere utslippene i transportsektoren for å nå klimapolitiske mål. Ved siden av elektrifisering og redusert energiforbruk til transport er økt bruk av biodrivstoff trolig en del av løsningen. Et sentralt spørsmål er om vi skal importere biodrivstoffet fra andre land, eller produsere det selv.

10.11.16: Dagsnytt 18 om biodrivstoff

Arbeiderpartiet vil øke satsingen på biodrivstoff og foreslår at innblandingskravet skal økes fra dagens 5 prosent til 40 prosent i 2020. 10.11.2016 ble temaet "AP vil ha mer biodiesel" diskutert i NRK Dagsnytt 18. I debatten deltok blant andre NMBU-professor Erik Trømborg.

Energiseminar 24. mai 2016

15. april la regjeringen fram sin stortingsmelding om norsk energipolitikk "Kraft til endring - Energipolitikken fram mot 2030". I lys av meldingen arrangerte Handelshøyskolen BI, La Naturen Leve og Universitetet for miljø- og biovitenskap (NMBU) 24. mai energiseminar for å diskutere teknologiske, praktiske og økonomiske muligheter og utfordringer i norsk energipolitikk.

BioNEXT presentert på ZEROs biodrivstoffseminar 27. april

27. april 2016 samlet Miljøstiftelsen ZERO 250 deltakere til to halvdagsseminarer om biodrivstoff. Under temabolken "Hva skal vi putte på tanken? Status for norsk produksjon av flytende biodrivstoff" holdt NMBU-professor Torjus Bolkesjø innlegg om biomassepotensialet i Norge og presenterte BIONEXT-prosjektet.