
- Avl, genetikk og matproduksjonssystemer
Jeg jobber som førsteamanuensis ved Fakultet for biovitenskap (BIOVIT) innen bærekraftige matsystemer, med hovedfokus på husdyrproduksjon. Inntil videre er jeg også fungerende leder for faggruppen Avl, genetikk og matproduksjonssystemer. Sammen med min kollega professor Ola Westengen leder jeg NMBUs bærekraftsarena Bærekraftige matsystemer.
Forskning
Jeg deltar, eller har deltatt, i følgende spennende forskningsprosjekter:
- FeedLoop - Optimizing feed resources for a circular food system (2025-2027), prosjektleder - https://prosjektbanken.forskningsradet.no/project/FORISS/352991
- SUFFICIENT - Sustainable fungal production of biostimulant fertilizers and feed oils from biowastes (2025-2028), WP-leder
- EngLaks - Gressproteiner til laks (2024-2026), WP leader - https://www.fhf.no/prosjekter/prosjektbasen/901894/
- PeatFree - Modified pulpwood fibres to replace peat as a sustainable growing medium in professional horticulture (2022-2026), WP-leder - PeatFree | NMBU
- NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability (2021-2025), WP-leder - https://www.fhi.no/studier/newtools/
- FuturePig - Bridging genetics and nutrition for improved feed efficiency and sustainability of pig production (2023-2027) - https://prosjektbanken.forskningsradet.no/project/FORISS/344203?Kilde=FORISS&distribution=Ar&chart=bar&calcType=funding&Sprak=no&sortBy=score&sortOrder=desc&resultCount=30&offset=0&Fritekst=FuturePig
- Genetic improvement of feed efficiency in Norwegian Red (IPN 2021-2025), WP-leder - https://prosjektbanken.forskningsradet.no/project/FORISS/321455?Kilde=FORISS&distribution=Ar&chart=bar&calcType=funding&Sprak=no&sortBy=score&sortOrder=desc&resultCount=30&offset=0&Fritekst=Feed+efficiency+in+Norwegian+Red
- Oil4Feed - Oil from oleaginous microbial biomass derived from Norwegian resources as a sustainable alternative to replace Fish/Plant oils in fish feed (2020-2024), WP-leder - https://prosjektbanken.forskningsradet.no/project/FORISS/302543?Kilde=FORISS&distribution=Ar&chart=bar&calcType=funding&Sprak=no&sortBy=score&sortOrder=desc&resultCount=30&offset=0&Fritekst=oil4feed
- LIVESTOCK - Sustainable Livestock Production (2019-2023), prosjektleder - https://www.nmbu.no/en/research/projects/livestock
- Foods of Norway(CRI 2015-2024), WP-leder (2019-2024) - www.foodsofnorway.net
Undervisning
Jeg underviser i følgende emner her på NMBU:
SDG200, 5 ECTS, Sustainable Food Production Systems (vårparallell, emneansvarlig)
SDG300, 5 ECTS, Sustainable Development Goals in Plant and Animal Food Systems (januarblokk, emneansvarlig)
UASFS300, 5 ECTS, Systemtenkning og transfaglig samhandling (augustblokk)
UASFS301, 10 ECTS, Transfaglig samarbeid og innovasjon i praksis (høstparallell, emneansvarlig)
Jeg gir også videreutdanningskurs, i samarbeid med Senter for etter- og videreutdanning her ved NMBU. Kommende kurs holdes i Trøndelag og på Vestlandet.
Fra august 2024 er jeg programansvarlig for det nye masterprogrammet i bærekraftige matsystemer. Programmet er utviklet og gjennomføres i samarbeid med kolleger ved flere andre fakulteter her på NMBU. Fra 2025 har vi også samarbeid innen undervisning med masterprogram for urbant landbruk.
I tillegg leder jeg utviklingen av et pilotverktøy som skal hjelpe studentene å lære om matsystemer. Verktøyet gir studentene mulighet til å utforske et eksempel på et matsystem, med enkle mekanismer som visualiserer for eksempel avveininger mellom ulike hensyn. Piloten er finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, og testes ut i undervisningen her, samt på studenter i etter-og videreutdanningskurs som jeg holder. Forhåpentligvis får vi anledning til å videreutvikle en fullversjon av verktøyet.
Fagfelt
Publikasjoner
Undervisning
Forskning og prosjekter
Mer om meg og CV