Mathijs Adriaan Janssen får NMBUs forskningspris 2025 for banebrytende innsikt i hvordan ioner beveger seg i porøse materialer – kunnskap som kan gi bedre batterier og ny medisinsk teknologi.
Førsteamanuensis Mathijs Adriaan Janssen ved Fakultet for realfag og teknologi (REALTEK) er tildelt NMBUs forskningspris 2025. Prisen gis for hans fremragende innsats innen teoretisk fysikk og for forskning som har potensial til å bidra til løsninger på noen av vår tids største samfunnsutfordringer.
– Mathijs Adriaan Janssen har raskt blitt et verdifullt medlem av vårt akademiske miljø. Han kombinerer forskning på høyt internasjonalt nivå med evnen til å bygge sterke faglige fellesskap. Hans arbeid styrker både fakultetets forskningsprofil og NMBUs rolle i utviklingen av bærekraftige teknologier sier fungerende dekan Ingunn Burud ved REALTEK.
I forskningsfronten med elektrolytter og porøse materialer
Janssen forsker på hvordan ladede partikler – ioner – beveger seg i væsker og porøse materialer. Slike systemer finnes overalt: i batterier, i kroppen og i naturen. Å forstå hvordan ioner oppfører seg i slike miljøer er avgjørende for å utvikle ny teknologi, blant annet innen fornybar energi og medisinsk diagnostikk.
– Elektrokjemi er et fantastisk forskningsfelt for meg, fordi jeg kan kombinere min lidenskap for grunnleggende fysikk med muligheten til å bidra til bedre energilagring, sier Janssen.
Et sentralt tema i forskningen hans er elektrolytter i porøse materialer – som de som brukes i neste generasjons batterier og energihøstere. Arbeidet hans gir ny innsikt i hvordan slike systemer fungerer på mikroskopisk nivå, og legger grunnlaget for mer effektive og bærekraftige løsninger.
Internasjonalt anerkjent forskning
Janssen tok doktorgraden ved Universitetet i Utrecht i Nederland, hvor han ble tildelt utmerkelsen cum laude – en sjelden ære. I doktorgradsarbeidet viste han hvordan såkalt «blå energi» – elektrisitet som genereres fra forskjellen i saltinnhold mellom elve- og sjøvann – kan forsterkes ved å justere temperaturen. Denne innsikten har senere blitt bekreftet av eksperimenter over hele verden.
Etter doktorgraden har han hatt forskningsopphold ved Max Planck-instituttet i Tyskland og Universitetet i Oslo, og han har samarbeidet med forskere fra blant annet Polen, Ukraina og Brasil. Han har publisert 28 vitenskapelige artikler, mange i ledende tidsskrifter som Nature Communications og Physical Review Letters, og er sitert over 1000 ganger.
Bygger forskningsmiljø ved NMBU
Siden han kom til NMBU i 2023, har Janssen etablert en aktiv forskningsgruppe finansiert gjennom FRIPRO-midler fra Norges forskningsråd. FRIPRO støtter dristig og nyskapende grunnforskning, og tildelingen på åtte millioner kroner gjør det mulig å bygge opp et sterkt fagmiljø med doktorgradsstudenter og postdoktorer.
– NMBU og Norges forskningsråd gir meg mange muligheter til å utvikle meg videre som forsker, sier Janssen.
Han er også en aktiv underviser og veileder, og har bidratt til internasjonal kunnskapsdeling gjennom blant annet en nettbasert forelesningsserie om teoretisk elektrokjemi som har nådd over 25 000 seere.
Enstemmig prisvinner
Komiteen som har vurdert kandidatene til årets forskningspris, trekker frem Janssens selvstendighet, drivkraft og posisjon i forskningsfronten. De fremhever at hans arbeid kan bidra til både bedre fornybare energisystemer og mer presis medisinsk teknologi.
– Forskningen til Janssen er et godt eksempel på hvordan grunnleggende innsikt i fysikk og matematikk kan få stor betydning for samfunnet. Samtidig er tildelingen av forskningsprisen et viktig bidrag til kulturbygging ved universitetet – det å feire akademiske prestasjoner styrker forskningskulturen vår, sier prorektor for forskning, Finn-Arne Weltzien.
– Janssen er også et forbilde når det gjelder internasjonal mobilitet: han har tatt doktorgrad ett sted, hatt postdoktoropphold et annet, og fått fast stilling her ved NMBU. Denne typen akademisk reise gir inspirasjon, nytenkning og utvikling – både for forskeren selv og for institusjonene han er tilknyttet. Internasjonalitet og tilførsel av nye perspektiver er en av akademias største styrker, og noe vi må verdsette og løfte frem, særlig som et tungt forskningsuniversitet, fortsetter Weltzien.
– Jeg er beæret over å motta NMBUs forskningspris. Selv om det er en individuell pris, har forskningen min vært et lagarbeid. Jeg setter stor pris på samarbeidet med mine internasjonale kolleger og mine kolleger ved NMBU, sier Janssen.