Forskning ved NMBU får over 120 millioner fra blant annet Forskningsrådet.
Prosjektene som får støtte skal blant annet forske på hvordan hønsefjær kan brukes som fôr, hvordan mer tid mellom kyr og kalv påvirker melkeproduksjon, og ny baketeknologi som kan styrke norsk selvforsyning.
80 millioner fra Forskningsrådet går til utvikling av nye løsninger for økt bruk av bærekraftige råvarer i norsk fôrproduksjon, sikre bedre velferd for husdyr og fisk. NMBU fikk syv av i alt sytten tildelinger i denne runden.
Nær 45 millioner tildeles fra Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA), fordelt på tre forskningsprosjekter.
– Det er flott at vi lykkes med å få nye prosjekter innenfor helt sentrale nasjonale og globale utfordringer, sier Erik Trømborg, prorektor for forskning og innovasjon. – Tildelingen bidrar til at NMBUs sterke fagmiljøer opprettholder kompetanse på disse områdene. Takk til alle som har bidratt i søknadsarbeidet og en stor gratulasjon til alle prosjektene som får støtte!
Forskningsrådet har også gitt støtte til et prosjekt innen klimarobust utvikling i Oslofjord-området.
– Denne tildelingen er et godt eksempel på mulighetene som ligger i samarbeid på tvers av fagmiljøer og sektorer: Prosjektet har opphav i NMBUs bærekraftsarenaer, samarbeid med kommuner, samarbeid på tvers av fakulteter, samt stort engasjement fra en av våre forskere*, sier Trømborg.
(*red.anm: professor Siri Hallstrøm Eriksen)
Prosjektene har fått mellom 10 til 16 millioner hver.
Prosjektene som får støtte
- Efficient bioconversion of poultry feather into highly digestible protein products for fish and animal feed (Fakultet for realfag og teknologi), Volha Shapaval.
- Sustainable Protein-Feed Production From & for Aquaculture (Fakultet for realfag og teknologi), Nazli Pelin Kocatürk Schumacher.
- Production of microbial protein from methanol as feed (Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap), Svein Jarle Horn.
- SalmoPro: Unlocking mechanisms of alternative protein utilization in salmon for improved health and efficiency (Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap), Sabina Leanti La Rosa.
- CONNECTIONS – Impact of bonding time on welfare and productivity of cow and calf (Fakultet for biovitenskap), Sabine Ferneborg.
- Contributions to Animal Welfare in Pig Production: Developing and employing Diagnostic Tools for investigations of Lameness Pathogens (Veterinærhøgskolen), Marit Gaastra Maaland.
- FitPig Enhancing Gut Health and Welfare of Finishing Pigs: The Role of Physical Activity and Inclusion of Hay in the Diet (Fakultet for biovitenskap og Veterinærhøgskolen), Inger Lise Andersen.
- Navigating growth and sustainability: Co-creating local climate resilient development practice in the Oslofjord region (Fakultet for landskap og samfunn), Siri Eriksen.
- ProMax: Maksimere produksjonen av kjernebelgvekster i Norge (Fakultet for biovitenskap), Åshild Ergon.
- Soil2Milk: Forbedring av bærekraften i jord til melk-kjeden. En ny tilnærming for høyere produktivitet og lavere utslipp av drivhusgasser (Fakultet for biovitenskap), Mallikarjuna Rao Kovi.
- InNOBake: Innovativ baketeknologi for å øke norsk selvforsyning og matsikkerhet (Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap), Catrin E. Tyl.