NMBU har fått svært mye igjen for sin satsning på bærekraftsarenaer. Det er konklusjonen i en evaluering.
NMBU har fått mye igjen. Det er en av hovedkonklusjonene i den kvalitative evalueringen som er gjennomført av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Blant annet har satsningen bidratt til å løfte NMBU på flere områder. Vi kan nevne følgende:
Har styrket fagmiljøenes aktivitet rundt søknader om ekstern finansiering.
Har vært et vellykket virkemiddel for tverrfaglig samarbeid om utvikling av undervisning, både innenfor eksisterende kursportefølje og gjennom utvikling av nye kurs og emner.
Har styrket samarbeid blant forskere og miljøer ved NMBU i arbeid med søknader, undervisning, forskning, prosjekter og formidling.
Satsingen på bærekraftsarenaene har gitt stor gevinst med små midler.
Bidratt til utvikling av masterprogram.
Har gitt mye for pengene
NMBUs bærekraftssatsning har hatt en årlig budsjettramme på 700 000 kroner til hver arena. Pengene har gått til å finansiere aktiviteter og samarbeid mellom institutter og fakulteter, oppfølging av studenter og samarbeidspartnere, og arrangementer. Ifølge NIFU har NMBU fått svært mye igjen for pengene.
Får skryt
NMBUs bærekraftsarenaer ble etablert som et fireårig prosjekt hvor målet har vært å løfte universitetets bærekraftsarbeid gjennom forskning, utdanning og innovasjon. I sine tilbakemeldinger skriver NIFU:
«Evalueringen har vist at arenaene har styrket samarbeid blant forskere og miljøer ved NMBU i arbeid med søknader, undervisning, forskning, prosjekter og formidling».
«Evalueringen viser at de seks arenaene i stor utstrekning har satt de disponible midlene i arbeid, og svarene i spørreundersøkelsen viser at arenaene ikke kunne oppnådd det samme uten midlene».
« Bærekraftsarenaene har gitt forskningsmiljøene en synlig og legitim ramme for formidling av problemstillinger i bærekraftstemaer, gjennom medieoppslag, seminarer, konferanser, populærformidling og eksternt samarbeid».
Bra for tverrfaglighet
Noen av NMBUs involverte forskere og arenakoordinatorer deler litt av sine erfaringer. Blant annet trekkes der frem følgende momenter for å lykkes tverrfaglig.
Tydelig ledelsesforankring er avgjørende.
Dedikerte ressurser og administrativ støtte må sikres.
Insentiver for deltakelse bør etableres, særlig for yngre forskere.
Fleksible strukturer som tillater bottomup-initiativer er viktige.
Regelmessig evaluering og tilpasning er nødvendig for kontinuerlig forbedring.
I et oppslag i Forskningspolitikk kan det leses mer om bærekraftsarenaene og hvordan en kan få til mer samarbeid. Hvis tverrfaglighet er målet, hva kan virkemiddelet være? | Forskningspolitikk
Les mer om bærekraftsarenaene
Smart landbruk og grønn innovasjon
Bærekraftige byer og lokalsamfunn TOWARDS