Onsdag 6. september kom klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide på besøk til NMBU. Ministeren ønsket å høre mer om forskningen på klima og miljø. I etterkant av besøket beskrev han arbeidet ved NMBU som «nettopp det vi trenger for å finne kunnskapsbaserte løsninger på både klima- og miljøkrisen».
Fikk presentert forskning
På besøket fikk han presentert det han selv omtalte som «essensen av forskningsfronten». Rektor åpnet med å fortelle ministeren om viktigheten av grunnforskning, før han fikk presentert aktuelle prosjekter ved NMBU fra forskere.
Noe av det han fikk presentert var bioteknologisk grunnforskning som grunnlag for nye bærekraftige løsninger, som blant annet er viktig for nedbrytning av plast. Han fikk også høre om nyvinninger innen bioteknologi som bidrar til reduksjon i klimagassutslipp. I tillegg ble han presentert for en sirkulær vann- og avløpsteknologi som gjenvinner næringsstoffer, i stedet for å slippe det ut i naturen. Statsråden viste stor interesse for forskningen han ble presentert.
Skrøt av NMBU
I sin tale til NMBUs campusfest snakket ministeren om viktigheten av tverrfaglighet i arbeidet som gjøres ved universitetet. Han understreket betydningen av gode fagmiljøer, og at kriser og problemstillinger må løses i sammenheng. Han brukte arealkrevende fornybar energi som eksempel på at nye problemer kan oppstå når en prøver å løse et annet.
Ministeren minnet oss på samfunnsansvaret vi har som et universitet med løsninger på mange av krisene verden står ovenfor, og at våre kandidater skal rett ut i arbeidslivet og møte disse utfordringene. Avslutningsvis oppfordret han de fremmøtte om å overlate kloden i litt bedre stand enn vi fikk den til de kommende generasjoner, slik man også tenkte om odelsgårder før i tiden.
I etterkant av besøket uttrykte statsråden at det var et svært inspirerende besøk han hadde på NMBU. Spesielt var han imponert over arbeidet på tvers av disipliner, og beskrev arbeidet ved NMBU som «nettopp det vi trenger for å finne kunnskapsbaserte løsninger på både klima- og miljøkrisen». Han la videre vekt på at alle med tilknytning til NMBU, som jobber og som studerer her, bør være stolte av universitetet.