Skal samarbeide om bedre utdanningstilbud for eiendoms- og planleggingssektoren

Av Egil Jahren

montase, et av byggene ved NMBU og to ledere fra Eiendomsfag Gruppen
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Eiendomsfag Gruppen skal samarbeide om etter- og videreutdanningstilbud.Foto: NMBU / Eiendomsfag Gruppen

For å møte fremtidens utfordringer innen byutvikling, inngår NMBU og Eiendomsfag Gruppen et langsiktig samarbeid om etter- og videreutdanning.

Samarbeidet vil gi en større bredde av praksisnære kompetansetilbud for folk som allerede har jobb i sektoren, og som søker muligheter for faglig utvikling.

– Vårt samarbeid vil legge til rette for livslang læring på viktige områder som byutvikling, byggesaksbehandling og eiendomsutvikling, med et tilbud som både vil være praksisnært og faglig kvalifisert, sier Per Martin Norheim-Martinsen, dekan ved NMBUs Fakultet for landskap og samfunn.

Fakultetet (også kjent som LANDSAM) tilbyr i dag mastergrader innen eiendomsfag, eiendomsutvikling, by- og regionplanlegging og landskapsarkitektur.

– Dette partnerskapet kombinerer det beste fra akademia og praksisfeltet. Ambisjonen er å være en nasjonal kunnskapsmotor innen eiendom og byutvikling, der forskning, utdanning og praksis jobber sammen til beste for både samfunn og næringsliv, sier Øystein Ringen-Vatnedalen, styreleder i Eiendomsfag Gruppen.

Eiendomsfag Gruppen (EFG) er en ledende kunnskapsleverandør for eiendomssektoren i Norge, som gjennom Senter for eiendomsfag tilbyr deltidsstudier, faglig fordypning samt leder- og spesialistnettverk rettet mot eiendomsorganisasjonene.

Samarbeidet omfatter:

  • Etterutdanning: Kurs uten studiepoeng.
  • Videreutdanning: Kurs som gir studiepoeng (her har LANDSAM hovedansvaret, i henhold til lover om høyere utdanning).
  • Andre kompetansehevingstiltak: Webinarer, frokostmøter, innslag i større bransjearrangementer m.v.Vil styrke byggesaksbehandling i Norge

Vil styrke byggesaksbehandling i Norge

Som første satsing vil EFG og LANDSAM utvikle to konkrete etter- og videreutdanningstilbud.

Først ut er Byggesaksstudiet – et modulbasert etterutdanningsprogram. Hovedmålgrupper er kommunale mellomledere og saksbehandlere samt private eiendoms- og rådgivningsvirksomheter, som jobber med praktisk byggesaksbehandling etter plan- og bygningsloven. En komité med medlemmer fra praksisfeltet vil bistå i utviklingen av programmets innhold.

Tilbudet får oppstart høsten 2025, og kan følges både fysisk og digitalt over seks undervisningsdager.

– Byggesaksstudiet vil fylle et betydelig kompetansehull og gi samfunnsøkonomiske fordeler ved å forbedre saksbehandlingstid, kvalitet, ressursbruk og administrativ koordinering. Utdanningen vil styrke både planleggings- og gjennomføringsfasene i by- og stedsutvikling og øke statusen til praktisk byggesaksbehandling, et område som hittil har manglet et tilpasset og faglig solid kompetansetilbud, forteller Tor-André Grenersen, daglig leder i Eiendomsfag Gruppen.

Det andre tilbudet som er under planlegging, er en erfaringsbasert mastergrad på 90 studiepoeng innen eiendomsutvikling. LANDSAM leder utviklingen av dette programmet, og EFG vil delta i arbeidsgruppen som utvikler studieprogrammet.

I tillegg vil partene samarbeide om enkeltstående etterutdanningskurs, basert på faglige behov i plan- og eiendomssektoren. Disse vil bli innlemmet i det åpne programtilbudet innen tter- og videreutdanning ved NMBU, i tillegg til å kunne bestilles hos Senter for eiendomsfag.

Om avtalepartnerne

Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU: LANDSAM er kjent for sine ledende fagmiljøer innen eiendomsfag, eiendomsutvikling, by- og regionplanlegging, landskapsarkitektur, landskapsingeniør, folkehelsevitenskap, og internasjonale miljø- og utviklingsstudier. Fakultetet er tverrfaglig og fokuserer på bærekraftig samfunnsutvikling både nasjonalt og internasjonalt.

LANDSAM huser også et nasjonalt senter for fremragende utdanning (SFU), som arbeider med å utvikle undervisning i planleggingsfag.

Eiendomsfag Gruppen:

Eiendomsfag Gruppen er en ledende kunnskapsleverandør for eiendomsorganisasjoner i privat, offentlig, og ideell sektor, gjennom følgende virksomheter:

  • Senter for eiendomsfag: Norges fremste etterutdanningsmiljø for eiendomsorganisasjoner, med vekt på bransjerelevant kompetanseheving for praktikere.
  • Nettverk for eiendomsfag: Et nasjonalt kompetansenettverk som samler beslutningstakere innen eiendom for kunnskapsdeling og utveksling av beste praksis.
  • Eiendomsyrker: En aktiv brobygger og bindeledd mellom arbeidsliv og utdanning innen eiendom, med mål om å styrke eiendomskarrierer og øke yrkesstolthet i eiendomssektoren.

Publisert - Oppdatert

Del på