Et nytt blikk på næringslivets oppgaver og aktiviteter

Av Emma Susanna Hidas

Bjørnar A. Pettersen
Foto: Privat

– Å jobbe i skjæringspunktet mellom barn, skole og lokalt næringsliv er utrolig givende, sier Bjørnar Pettersen. Årsstudiet ga ham både nye perspektiver og en helhetlig forståelse. – Det er samspillet mellom de åtte emnene som gjør studiet så godt, som et puslespill der alt henger sammen.

👋 Fortell litt om din nåværende jobb  

Siden 2015 har jeg jobbet mye med tilrettelegging og gjennomføring av realfagsrelaterte undervisningsaktiviteter i barnehage og skole. Kommunen vår har mye industri innen kraftproduksjon, mineralindustri og fiskeoppdrett, og samtidig har begrepet «bærekraft» blitt stadig mer synlig og viktig i oppvekstsektoren. Jeg ser mange positive tegn – blant annet hos de aller minste i barnehagen, som tar til seg ansvarsfulle holdninger til hvordan vi forvalter og tar vare på det som omgir oss. Noen ganger skulle jeg ønske at vi voksne var like bevisste. 

Å jobbe i krysningspunktet mellom oppvekst og næringsliv har vært utrolig spennende. Fremtiden vil – i enda større grad enn før – kreve at barn og unge vokser opp i miljøer der vi tenker mer helhetlig og fornuftig enn generasjonene før oss. 

Næringsliv og barnehage
Sommeren 2023 "landet" 10 førskolebarn ("The Marshmallows") på planeten Mars. Et 7 måneder langt prosjekt som viste spennende mulighetene som ligger i gode samarbeid mellom barnehage, lokalt næringsliv og norsk romfart. Foto: Elkem Salten/Sørfold kommune

🎓 Hvorfor valgte du årsstudiet i bærekraftig økonomi og ledelse?

Jeg valgte årsstudiet i bærekraftig økonomi og ledelse først og fremst fordi det er fullt mulig å gjennomføre uten at det går ut over arbeidsdagen. Alt skjer digitalt – både forelesninger, oppgaver og eksamener – så det å kunne bli «bedriftsøkonom på kveldstid» over to år, var fristende å teste ut. 

Studiet har en helhetlig sammensetning som passer i så mange sammenhenger. Det gir faglig styrke og trygghet, og kan anvendes fra oppvekstsektoren til storindustri og internasjonalt samarbeid. 

Jeg må innrømme at jeg koste meg ekstra mye med Excel-emnet. Som en tidligere regneark-nerd fra 90-tallet, var det gøy å få en ny boost i hvordan bruke dette verktøyet mer profesjonelt. Emnene «Bærekraftig lederskap» og «Finansregnskap med bærekraftsrapportering» var også svært nyttige – både det å forstå hvordan mennesker fungerer sammen på en arbeidsplass og hvordan tallene i et regnskap henger sammen. 

Til syvende og sist er det samspillet mellom alle åtte emnene som gjør studiet så godt. Det er som et puslespill der alt henger sammen.  

💼 Hvordan passer studiet inn i din jobb?  

I jobben med å undervise i skjæringspunktet mellom barnehage/skole og lokal industri, har studiet gitt meg mange øyeåpnere. Jeg ser nå næringslivets oppgaver og aktiviteter med et nytt blikk, og det gir et solid grunnlag for å formidle til barn og unge hvordan ting henger sammen – og hvor viktig det er med kunnskap, holdninger og ferdigheter for en bærekraftig utvikling. 

Det er jo sannsynlig at noen av elevene jeg møter i dag, en dag blir ledere i lokale bedrifter. Derfor er det viktig å vise hvordan teori og praksis henger sammen, og studiet har gitt meg mange verktøy jeg kan bruke for å svare på nysgjerrige spørsmål gjennom hele oppvekstløpet. 

🙋Hvordan synes du det er å studere digitalt?   

Å studere digitalt har vært helt ypperlig. Det gir stor fleksibilitet og kan tilpasses ens egen timeplan. Studiet har vært veldig godt tilrettelagt med ukentlige moduler, quiz’er, oppgaver, oppsummeringer og pakker med forelesningsvideoer.  

Å måtte følge ukentlige aktiviteter på nett, har vært et stort pluss. Om det ikke skjer noe på lang tid i et nettstudium, har man lett for å falle av og bli sløv, men her har vi blitt holdt aktive hele tiden med de ukentlige modulene med oppgaver. 

I starten lurte jeg på om det var «for lite», men etter hvert skjønte jeg at de komprimerte forelesningene og oppgavene faktisk gjorde det lettere å huske pensum og fokusere på det viktigste. Det var også nyttig å få linker til ekstra fagstoff og artikler. 

Øvingstimene et par ganger i uka har vært gull verdt. En foreleser tilbød øvingstime på selveste første påskedag – det sier noe om engasjementet og dedikasjonen fra NMBU sin side! 

🌟 Annet du ønsker å legge til?  

Allerede i starten dannet vi en kollokviegruppe på fem personer fra Trøndelag og Nordland. Nå har vi samarbeidet i snart to år, og den støtten vi har hatt i hverandre har vært helt avgjørende. Vi har hatt ukentlige kveldsmøter på Teams, gått gjennom oppgaver og hjulpet hverandre frem mot eksamen. 

Jeg anbefaler virkelig å finne en liten gruppe å jobbe sammen med, 4-6 personer er ideelt. 

Student som sitter foran en laptop.

Publisert - Oppdatert

Del på