Ny, norsk forskning viser at livet i havet er avhengig av det vi kan kalle «havets usynlige regnskog»: livsviktige mikrober som ligger skjult på havbunnen.
– Resultatene fra forskningen viser hvor utrolig viktig det er at vi tar godt vare på denne regnskogen av et biologisk mangfold som finnes på havbunnen, sier NMBU-professor Knut Rudi, hovedforfatter bak den nye studien.
Næringsstoffer må sirkuleres
For at økosystemene i havet skal fungere må næringsstoffer sirkuleres. Tilførsel av næring er en forutsetning for liv, men dersom næringsstoffene ikke sirkuleres, vil det føre til ubalanse i økosystemene med uante konsekvenser. På samme måte som i regnskogen, så er havet avhengig av at næringsstoffer er bundet i levende organismer, og ikke som dødt organisk materiale.
Norske forskere har nå undersøkt sammenhengen mellom mikroorganismene på havbunnen og bunnlevende dyr langs kysten av Norge og Island.
– Funnene var oppsiktsvekkende, sier Rudi.
– Langs norskekysten fant vi en sterk sammenheng mellom et rikt dyre- og mikrobeliv.
Forskerne fant at mikrober som effektivt fjerner giftig ammonium, var essensielt for dyrelivet. På den andre siden, fant de at mikrober som brukte sulfider som næringskilde var ødeleggende for livet på havbunnen. Disse mikrobene har både evnen til å fjerne alt livsviktig oksygen, samtidig som de produserer giftig ammonium. Forskerne fant spesielt mye av disse mikrobene ved kysten til Island, noe som kanskje kan sees i sammenheng med sulfidrike mineraler på havbunnen der.
Viktig innhold i «verdiløst slam»
Sammenhengene som den nye forskningen har avdekket, viser at det som til nå kan ha blitt betraktet som verdiløst slam, faktisk inneholder mikroorganismer som sikrer livet i havet og livsgrunnlaget langs norskekysten.
– Dette viser at havbunnen bør forvaltes på samme måte som man pålegger andre land å forvalte sin regnskog. Spesielt når det gjelder forvalting som fører til spredning av sulfider, kan det få store konsekvenser for livet i havet, samt næringer som høster av havets overskudd, sier Rudi.
– Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om økosystemene i havet. Det er avgjørende for livet i havet at vi får mer kunnskap om dette, og at denne kunnskapen tas med i vurderingene av hvordan vi skal forvalte marine ressurser, sier han.

om forskningen:
Fakta
- Artikkelen Association of microbial networks with coastal seafloor macrofauna ecological state ble publisert i Environmental Science & Technology 11. april 2025
- Den er skrevet av forskere i prosjektet Aquaed, som kommer fra NMBU, Akvaplan-niva, Institute of Marine Research i Tromsø, Aqua Kompetanse AS og STIM AS
- Hovedforfatter er professor Knut Rudi ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU