Norge er en mektig aktør innen tropisk skog og klima. Privat næringsliv, NGO-er og akademia skaper nå en ny, åpen arena for debatt og samarbeid om tropisk skog.
Tropical Forest Arena (TFA)
Norge trenger nye arenaer for samarbeid og kunnskapsdeling om skog og klima. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Equinor og Regnskogfondet går sammen og oppretter Tropical Forest Arena (TFA). Plattformen samler norske aktører som arbeider med tropiske skoger, fra forskere og industri til frivillige organisasjoner og offentlig sektor. Målet er kunnskapsdeling og diskusjoner gjennom bl.a. kvartalsvise seminarer, og å skape initiativ for oppskalering av bevaring og restaurering av tropisk skog. Sammen kan aktørene ved Tropical Forest Arena bidra til mer forskning, og i fellesskap søke om forskningsmidler.
Åpning av Tropical Forest Arena
6.juni inviteres til dagsseminar på Vitenparken ved NMBU for å lansere TFA. Charlotte Streck, direktør i Climate Focus holder åpningsforedraget. I tillegg er det innlegg fra NMBU, Universitet i Oslo, CICERO, Equinor, Denofa, NINA og Regnskogfondet. NMBU skal være vertskap og ha sekretariatet for TFA. Dette vil ledes av Arild Angelsen, professor i miljø- og utviklingsøkonomi ved Handelshøyskolen, i tett samarbeid med Aida Cuní-Sanchez, førsteamanuensis ved Noragric (Landsam), og Torbjørn Haugaasen, professor ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning. NMBU har et godt tverrfaglig samarbeid på tropisk skog, og dette skal videreutvikles.
Arild Angelsen har de siste tre tiårene har forsket på årsaker til tropisk avskoging, og samspillet med fattigdom og myndigheters politikk, spesielt tiltak under det globale REDD+ initiativet (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation).
- Norge er en internasjonal stormakt på REDD+, og vi har brukt 3 milliarder bistandskroner årlig siden klima-skog satsingen startet i 2008. Men vi mangler hjemlige arenaer for diskusjoner, og tropisk skog-forskning i Norge går på sparebluss. Samtidig har vi mange miljøer på tropisk skog. Vi håper å trekke inn alle disse miljøene, inkludert klima- og miljødepartementet og Norad. Norske myndigheter har dessverre lite kontakt med andre norske aktører, sier Arild Angelsen.
Cuní-Sanchez ble nylig tildelt prisen CMI for fremragende utviklingsforskning knyttet til hennes banebrytende studie som viser store karbonlagre og omfattende avskoging i Afrikas fjellskoger.
- Jeg håper denne arenaen fører til en endring i måten vi håndterer disse komplekse problemstillingene på. Jeg ønsker at vi kan inspirere andre, i og utenfor Norge, til flere tverrfaglige initiativer for å takle komplekse utfordringer, sier Cuní-Sanchez.
Torbjørn Haugaasen har omfattende erfaring innenfor tropisk økologi og bevaringsbiologi. I over 25 år har han jobbet i Amazonas, Afrika og Asia og studert interaksjoner mellom planter og dyr, dyreatferd, økologi og sesongvariasjoner i flomskoger, virkningen av endringer i landbruket på biodiversitet, og økologi og forvaltning av skogressurser.
- Jeg har i lengre tid lengtet etter, og også jobbet aktivt med, å samle forskere i Norge som jobber med tropisk skog. Med TFA-initiativet får vi til dette samt at vi inkluderer andre aktører som jobber i og med tropisk skog. Jeg håper at den erfaringen som de forskjellige involverte bringer med seg inn i diskusjonene som arenaen vil romme kan hjelpe oss å bedre takle de problemstillingene og veivalgene vi nå står overfor i bevaring og restaurering av tropisk skog, sier Torbjørn Haugaasen.
Registrering og kontakt
Seminaret er åpent for alle interesserte (men krever påmelding) og vil bli holdt på engelsk i Vitenparken ved NMBU 6. juni kl. 09:00-15:30.
- For registrering send mail til Pauline Rutten, pauline.rutten@nmbu.no
- Øvrig spørsmål og kontaktperson TFA, Arild Angelsen, arild.angelsen@nmbu.no
Program
Chair: Arild Angelsen, NMBU
9:00 – 10.00 Charlotte Streck, Climate Focus: Financing tropical forest protection and restoration
Q & A
10:00 – 10:15 Coffee break
10:15 – 10:45 Tørris Jæger, Rainforest Foundation Norway: Making international incentives work on-the-ground in rainforest countries
10:45 – 11:15 Torbjørn Haugaasen, NMBU: One forest – several forest types: Amazonian biodiversity and natural resource management
11:15 – 11:45 Discussion on scalability
11:45 - 12:45 Lunch
12:45 – 14:45 Flash presentations (10 min presentation + 5 min Q&A)
Chair: Anders Haug Larsen, Rainforest Foundation Norway
- Bård Harstad, Stanford University: Conserving forests with loans (rather than with REDD+)
- Solveig Aamodt, CICERO: Drivers and barriers to forest policy adoption and implementation in Brazil
- Richard Erskine, Equinor: Principles for creating high integrity, scalable, restoration and protection projects
- Hege Rivedal Ødegaard, Denofa: Traceability and sustainable sourcing of soy
- Bernardo dos Santos, NINA: Brazil’s Atlantic Forest biodiversity restoration in practice
- Micah Dunthorn, Natural History Museum: Protistan parasite diversity and functionality in tropical forests
14:45 - 15:30 The Tropical Forest Area – ideas and plans