Matforgiftning er et samlenavn på matbårne infeksjoner og intoksikasjoner. Disse kan forårsakes av både kjemiske og biologiske agens.
De vanligste typer matforgiftning forårsaket av biologiske agens finnes i tabellen under, se nærmere informasjon i egen pdf-fil under de enkelte agens:
Oversikt over viktige næringsmiddelbårne sykdommer
Nederst i tabellen kan du scrolle til høyre for å se alle kolonnene.
Agens |
Infektiv dose |
Inkubasjonstid |
Symptomer * |
Varighet |
1. Bakterielle intoksikasjoner forårsaket av preformerte toksiner i mat | ||||
(Enterotoksin) |
1-8 timer |
K M O (D F) |
8-24 timer | |
(Enterotoksin) |
1-6 timer |
K O |
6-26 timer | |
Clostridium botulinum |
(Neurotoksin) |
12-72 timer |
Nevrologiske |
Dager - måneder |
2. Bakterielle infeksjoner hvor enterotoksiner produseres i tarmhulen, normalt uten epiteladheranse | ||||
Bacillus cereus (diarétypen) |
105 - 107 |
6-24 timer |
M D |
12-24 timer |
Clostridium perfringens |
107 - 108 |
6-24 timer |
M D K (F) |
16-24 timer |
3. Bakterielle infeksjoner med epiteladheranse og enterotoksinproduksjon | ||||
Aeromonas spp. |
106 - 108 |
6-48 timer |
D M (F) |
1-3 dager |
105 - 108 |
10-72 timer |
D (M O F) |
1-5 dager | |
< 103 |
3-8 dager |
D M B (nyresvikt) |
Dager - uker | |
108 - 1010 |
2-5 dager |
D M (O) |
4-6 dager | |
4. Invasive, bakterielle tarminfeksjoner | ||||
< 103 |
1-10 dager |
F M D B |
2-10 dager | |
Salmonella spp. |
103 - 106 |
6-72 timer |
D M F (O H) |
2-7 dager |
< 103 |
1-7 dager |
M F D B (H K O) |
4-7 dager | |
106 - 108 |
1-3 dager |
M F D (B) |
4-7 dager | |
106 - 1010 |
4-30 timer |
M D K O F H B |
1-7 dager | |
106 - 107 |
3-7 dager |
F D M (O H) |
7-21 dage | |
5. Systemiske, bakterielle infeksjoner | ||||
10? - 108 |
Dager-uker |
Systemiske |
Uker | |
< 103 |
10-21 dager |
Systemiske |
Uker | |
6. Virusinfeksjoner | ||||
|
1-2 dager |
K O D (M F H) |
1-3 dager | |
Hepatitt A virus |
|
15-50 dager |
F K Ikterus |
Uker |
7. Parasittsykdommer | ||||
Taenia saginata |
|
Dager-år |
Varierer |
Langvarig |
Trichinella spiralis |
|
5-45 dager |
Varierer |
Langvarig |
Giardia spp. |
|
3-25 dager |
D M |
Langvarig |
Cryprosporidium spp. |
|
1-12 dager |
D M (F O K) |
Langvarig |
Entamoeba spp. |
|
2-4 uker |
D B (F) |
Langvarig |
Toxoplasma gondii |
|
1-4 uker |
Varierer |
Langvarig |
Andre parasitter |
|
Varierer |
Varierer |
Langvarig |
8. Spesielle forgiftninger | ||||
Giftig sopp |
|
Varierer |
Varierer |
Varierer |
Biogene aminer |
|
Minutter-få timer |
Varierer |
Få timer |
Algegift i skjell DSP |
(Diarétoksin) |
30 min-få timer |
K O D |
Flere dager |
Algegift i skjell PSP |
(Neurotoksin) |
30 min-få timer |
Nevrologiske |
Dager - uker |
Muggsopptoksiner |
|
Varierer |
Varierer |
Varierer |
Tungmetaller (Cd, Cu, Ti, Zn) |
|
1-60 minutter |
K O M D |
Varierer |
*Symptomene er angitt i den rekkefølge de ofte opptrer. | |
B: Blodig diaré | D: Diaré |
F: Feber | K: Kvalme |
O: Oppkast | M: Magesmerter |
H: Hodepine |
Ansatte ved Seksjon for mattrygghet har skrevet to lærebøker om faget som kan kjøpes fra forlaget (Høyskoleforlaget) eller i bokhandel.