Kryssord, krim og kort tid til søknadsfrist

Påske
PåskeFoto: Anorak

Påske er familietid for nordmenn flest. Har du en tenåring i huset, er hyttekos og gode middager en gylden anledning til å prate om utdanning og veivalg. Men hvordan unngår du at tenåringen opplever deg som masete?   

1. Dropp klisjéspørsmålet

Ikke spør: «Hva skal du bli når du blir stor?» Svaret du fikk var søtt helt til poden fylte ni, men nå er det ikke morsomt lenger. Hvis et kort «vet ikke» eller «slutt!» er replikken fra jenta di på 17, bør du ta et hint. Spør heller: «Hvordan skal vi prate sammen om utdanning?» Slik åpner du for samtale på den unges egne premisser, og viser at du tar hans eller hennes meninger på alvor.

2. Du får velja sjølv, men eg kan velja med deg

Viser du først forståelse for at valget er vanskelig og stort, kommer du i bedre posisjon som veileder og hjelpende hånd.

Balansegangen mellom støtte og overstyring kan noen ganger være hårfin. Vær en ressurs, men husk at det hele tiden er den unge sitt valg, ikke ditt.

3. Fri fra skolens slaveri

For en leksetrøtt tenåring med gnagsår i skistøvlene kan det føles som et ork å snakke fag, studieretninger og universitetsgrader. Glem ikke at studietid er mye mer enn fag – det sosiale livet kommer til å prege studietiden mer enn noe annet. Bruk dette som innfallsvinkel, søk etter aktivitetene du vet frister, og les deg opp på hva som sies om miljøet ved de ulike studiestedene. Sjansen er stor for at det fenger mer å snakke fritidsaktiviteter enn akademia.

4. Fremtiden gjennom grønne solbrilleglass 

Du er sikkert en som opplevde Lillehammer-OL, Bobbysocks og Kong Olav. Da du var ung telte jordens befolkning fem milliarder, men mye har forandret seg siden den gang. Miljøhensyn og bærekraftig tankegang krever mer og mer av vår oppmerksomhet – så mye at det påvirker alle samfunnsfelt, utdanninger og karriereveier. Sannsynligvis er din unge arvtager klar over dette. Er du?

5. Tenk stort!

Som voksen og rik på livets erfaringer, er det fort gjort å lukke dører som ikke en gang eksisterer i et gryende og grenseløst hode. I dag er hvert individ unikt, vi kan gjøre (og være) flere ting på en gang. Ødelegg ikke håpet for en ung og udødelig optimist, som har verden for sine føtter og alle muligheter åpne. En viss grad av realitetsorientering kan selvsagt være nødvendig, men husk at den grenseløse tankegangen er nettopp det som må til for utvikle fremtidens løsninger. Kanskje de store tankene bare trenger en retning?

For å lære mer om fremtidsrettet forskning ved NMBU og studier du kan fortelle om til poden – ta en titt her.

Publisert - Oppdatert

Del på