FFL- JA – Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri
Om prosjektet
Nitrogen (N) er en viktig bestanddel i menneskemat og dyrefôr, men N-tapet i landbruksproduksjonen er betydelig og forårsaker miljøproblemer og økonomiske tap. Ammoniakkfordampning fra avføring og urin øker eutrofieringen av overflatevannforekomster, ødelegger økosystemer og truer menneskers helse på grunn av luftforurensning. Nitratlekkasje bidrar til miljøforringelse og truer menneskers helse. Lystgass, som er en ofte ignorert, men svært potent klimagass, står for 29 % av klimagassutslippene fra husdyr, bare slått av metan (44 % av utslippene). Overdrevne N-utslipp har forårsaket den nåværende nederlandske N-krisen, og Norge ligger bare fire plasser under Nederland når det gjelder N-overskudd i Europa. Siden det meste av N-ekskresjonen i landbruket kommer fra melkeproduksjonen, som generelt har lav N-brukseffektivitet (typisk ~25 %), har prosjektet som mål å utvikle bærekraftige genetiske og ernæringsbaserte strategier for å forbedre N-effektiviteten og redusere N-tapet hos norske melkekyr.
For å oppnå dette har prosjektet som mål å (1) etablere en stor referansedatabase for N-brukseffektivitet og N-tap; (2) utvikle kostnadseffektive registreringsmetoder i stor skala ved hjelp av IR-spektroskopi; (3) utvikle genomiske prediksjoner for N-effektiviteten til individuelle kyr og deres genetiske forbedring; (4) oppdage gener og metabolske veier som forårsaker høy/lav N-effektivitet og N-tap; og (5) optimalisere N-bruken i fôringsrasjonene til kyr og implementere disse optimaliseringene i et beslutningsstøtteverktøy for å gi råd til bønder.
Det tverrfaglige prosjektteamet har ekspertise innen dyreernæring, genetikk, beslutningsstøttesystemer og relevante industripartnere for å sikre at forskningsaktivitetene vil ha effekt. Dermed er dette prosjektet godt rustet til å forbedre meierisektorens (sirkulære) økonomi og bærekraft, øke selvforsyningsgraden og redusere det miljømessige fotavtrykket.
Bakgrunn
Mål
Deltakere