Moden hveteåker
Foto: Anne Kjersti Uhlen

Prosjektet skal frembringe kunnskap for å produsere norsk mathvete med god og stabil bakekvalitet under varierende værforhold, og dermed bidra til økt tilgang på mathvete i de fleste sesonger og dermed høyere selvforsyningsgrad.

01 apr. 2021 - 23 des. 2023

FFL/JA and industry

Om prosjektet

Dette prosjektet ledes av Shiori Koga, Nofima/Inntil 2022 - Anne Kjersti Uhlen, NMBU

  • Prosjektet skal bidra til å bedre kvaliteten på norsk mathvete og sikre stabilt høye andeler av norsk hvete i melet for kommende sesonger som kan bli preget av endret og mer utfordrende vær. Prosjektet fokuserer på to viktige kvalitetsegenskaper som i dag begrenser bruken av norsk mathvete: 1) lavere proteininnhold enn det som er optimalt, og 2) uforutsigbare variasjoner i glutenkvalitet.
  • For lavt protein og for stor variasjon i glutenkvalitet er viktige begrensninger for å bruke høye innblandinger av norsk hvete. Prosjektet skal utvikle gjødslingsstrategier for sein delgjødsling basert på sensorteknologi, og indentifisere høy-protein gener som kan brukes i norsk hveteforedling. Dette skal gi optimalt proteininnhold simultant med tilfredsstillende høye avlinger og god nitrogenutnyttelse. Variasjon i glutenkvalitet er knyttet til forhold i kornfyllingsfasen som hemmer glutenproteinenes oppbygging. Det er påvist at angrep av Fusarium ssp. kan danne proteaser som ødelegger glutenkvaliteten. Dette prosjektet skal undersøke om angrep av Microdochium spp. kan gi lignende effekt. I tillegg skal prosjektet undersøke hvordan hyppig nedbør i modningsperioden kan påvirke de biologiske mekanismene for glutenproteinenes oppbygning, og kartlegge det genetiske grunnlaget for å foredle sorter med stabil glutenkvalitet under varierende miljøforhold.
  • MATHVETE-prosjektet skal styrke samarbeidet gjennom verdikjeden for mathvete, fra bonde til baker, gjennom å 1) være en faglig møteplass, 2) hver høst kartlegge bakekvalitet i årets avling, 3) gjennom utviklet kunnskap bidra med nye strategier for hveteforedling og for målrettede tiltak i verdikjeden som kan bedre bakekvaliteten og gi rom for økt bruk av norsk hvete til mat.
  • Bakgrunn

    Økt norsk matproduksjon og styrket konkurransekraft er viktige mål i norsk landbrukspolitikk, og økt produksjon av mathvete er et viktig tiltak for å oppnå dette. Gjennom tidligere forskning og samarbeid i verdikjeden har det lykkes å utvikle en norsk hveteproduksjon som kan dekke ca. 70 % av behovet for mathvete. Men i det siste ti-året har norskandelen vært betydelig lavere på grunn av kvalitetsvariasjoner forårsaket av mer utfordrende vær. Prosjektet MATHVETE skal utvikle kunnskap og nye tilpasningsstrategier i verdikjeden som for å sikre høy produksjon av norsk mathvete med stabil og god bakekvalitet i et fremtidig utfordrende klima.

  • Mål

    Utvikle kunnskap for å produsere hvete til menneskeføde med god og stabil brødkvalitet under utfordrende klimatiske forhold, og dermed sikre høy selvforsyningsgrad.

    1. Identifisere hvordan soppinfeksjon (Microdochium spp.) og værforhold påvirker oppbygging og nedbrytning av glutenproteiner. Utvikle en screeningmetode som er egnet for foredling for å oppdage nedbrytning av glutenproteiner.
    2. Utvikle agronomiske strategier, basert på optisk spektralmåling, for gjødsling sent i sesongen for å oppnå optimalt proteininnhold i kornet ved høye avlingsnivåer.
    3. Identifisere høyproteingener som kan brukes i norsk hveteforedling for å øke utnyttelsen av tilgjengelig nitrogeninnhold og samtidig opprettholde optimal avling, og det genetiske grunnlaget for biotiske og abiotiske faktorer for oppbygging og nedbrytning av glutenproteiner.
    4. Årlig vurdere kvaliteten på nyhøsten av norsk hvete, og øke forståelsen av hvordan soppproteaser kan påvirke bakingen, spesielt under lange fermenteringsprosesser.

Deltakere ved NMBU

Eksterne deltakere

Nofima
NMBU
Nibio
Graminor AS
Fellekjøpet Agri SA
Strand Unikorn AS
Norgesmøllene AS
Lantmannen Cerealia AS
Orkla Foods Norge AS
Bakehuset AS
Yara AS
Rothamsted Research Crop Performance Improvement Division, UK
University of Minnesota, USA