Om prosjektet
Dette prosjektet ledes av Shiori Koga, Nofima/Inntil 2022 - Anne Kjersti Uhlen, NMBU
- Prosjektet skal bidra til å bedre kvaliteten på norsk mathvete og sikre stabilt høye andeler av norsk hvete i melet for kommende sesonger som kan bli preget av endret og mer utfordrende vær. Prosjektet fokuserer på to viktige kvalitetsegenskaper som i dag begrenser bruken av norsk mathvete: 1) lavere proteininnhold enn det som er optimalt, og 2) uforutsigbare variasjoner i glutenkvalitet.
- For lavt protein og for stor variasjon i glutenkvalitet er viktige begrensninger for å bruke høye innblandinger av norsk hvete. Prosjektet skal utvikle gjødslingsstrategier for sein delgjødsling basert på sensorteknologi, og indentifisere høy-protein gener som kan brukes i norsk hveteforedling. Dette skal gi optimalt proteininnhold simultant med tilfredsstillende høye avlinger og god nitrogenutnyttelse. Variasjon i glutenkvalitet er knyttet til forhold i kornfyllingsfasen som hemmer glutenproteinenes oppbygging. Det er påvist at angrep av Fusarium ssp. kan danne proteaser som ødelegger glutenkvaliteten. Dette prosjektet skal undersøke om angrep av Microdochium spp. kan gi lignende effekt. I tillegg skal prosjektet undersøke hvordan hyppig nedbør i modningsperioden kan påvirke de biologiske mekanismene for glutenproteinenes oppbygning, og kartlegge det genetiske grunnlaget for å foredle sorter med stabil glutenkvalitet under varierende miljøforhold.
- MATHVETE-prosjektet skal styrke samarbeidet gjennom verdikjeden for mathvete, fra bonde til baker, gjennom å 1) være en faglig møteplass, 2) hver høst kartlegge bakekvalitet i årets avling, 3) gjennom utviklet kunnskap bidra med nye strategier for hveteforedling og for målrettede tiltak i verdikjeden som kan bedre bakekvaliteten og gi rom for økt bruk av norsk hvete til mat.
Bakgrunn
Mål
Deltakere ved NMBU
Eksterne deltakere
Nofima
NMBU
Nibio
Graminor AS
Fellekjøpet Agri SA
Strand Unikorn AS
Norgesmøllene AS
Lantmannen Cerealia AS
Orkla Foods Norge AS
Bakehuset AS
Yara AS
Rothamsted Research Crop Performance Improvement Division, UK
University of Minnesota, USA