Hveteåker
Foto: Anja Karine Ruud

For å oppnå høy matsikkerhet og kriseberedskap, må selvforsyningsgraden av norsk hvete av matkvalitet økes. Prosjektet bidrar til dette målet ved å forbedre kvalitet og utnytting av matkornet.

01 apr. 2024 - 03 mars 0028

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA)

Om prosjektet

Dette prosjektet er ledet av Shiori Koga, Nofima

Prosjektet har som mål å øke Norges selvforsyning av mathvete ved å skaffe kunnskap for å forbedre hvetekvaliteten og øke utnyttelsen av den. Tilstrekkelig proteininnhold og stabil kvalitet mellom sesonger og innenfor en sesong er en forutsetning for å øke andelen norsk hvete i melblandingen. Prosjektet vil identifisere høyproteingener som kan brukes i foredlingsprogrammer og utvikle presise strategier for nitrogengjødsling.

Resultatet av prosjektet vil gjøre det mulig for bønder å produsere hvete med et lite miljøavtrykk ved å dyrke sorter med høyproteingener og bruke banebrytende teknologi, som sensorer, ubemannede luftfartøyer og satellitter. Prosjektet vil også kartlegge variasjoner i den kjemiske sammensetningen av melets bestanddeler, samt identifisere forskjeller mellom sorter når det gjelder respons på en soppinfeksjon som kan svekke glutenkvaliteten.

Resultatene vil bidra til å finne tiltak for å oppnå stabil kvalitet. Prosjektet vil også utforske strategier for maksimal utnyttelse av norsk hvete med varierende kvalitet. Analyse av hvetekvaliteten tidlig i sesongen for å kunne forutsi kvaliteten på årets høst vil hjelpe industrien med å planlegge for maksimal bruk av norsk hvete.

Videre vil prosjektet undersøke muligheten og metoden for å justere bakeprosessene i henhold til sesongvariasjoner i kvalitet. Mer fleksible prosesser på industrielt nivå vil gjøre det mulig å øke utnyttelsen av norsk hvete. Prosjektet vil bli gjennomført gjennom et tett samarbeid med industripartnere som fører til en aktiv kunnskapsutveksling i verdikjeden, inkludert forskningsmiljøet. Prosjektet vil omfatte dyptgående, teknologibasert forskning med et sterkt fokus på implementering i verdikjeden. Økt selvforsyning av mathvete vil dessuten tilfredsstille forbrukernes etterspørsel etter innenlandske produkter, samt bidra til økt matsikkerhet i Norge.

  • Mål

    Hovedmål: Skaffe kunnskap for å øke Norges selvforsyning av mathvete ved å sikre stabil og tilstrekkelig kvalitet og bedre utnyttelsen

    Sekundære mål:

    • Identifisere nye gener for høyt proteinavvik og utvikle KASP-markører for foredling for å oppnå optimalt proteininnhold i kornet (GPC)
    • Forstå den molekylære funksjonen til utvalgte gener for høyere GPC
    • Forbedre N- gjødsling for å produsere hvete med tilstrekkelig GPC ved hjelp av avanserte teknologier og modeller tilpasset spesifikke sorter
    • Identifisere sorter med høyere toleranse for soppinfeksjoner som kan svekke glutennettverket
    • Bygge kunnskap om bakekvaliteten til den nye avlingen tidlig hver sesong for å legge til rette for å maksimere bruken av innenlandsk hvete
    • Identifisere variasjoner i den kjemiske sammensetningen av melbestanddeler og deres forhold til bakekvalitet
    • Bestemme akseptabel toleranse for melkvalitet og strategier for å justere bakeprosessen i industriell skala i henhold til kvalitet

Deltakere fra NMBU

Øvrige deltakere

Nofima
Dr. Shiori Koga - project leader, WP leader
Dr. Ulrike Böcker - WP leader
Dr.Anne Rieder
Dr. Ellen Mosleth

Nibio
Dr. Krzysztof Kusnierek - WP leader
Dr. Annbjørg Ø. Kristoffersen
Dr.Ingerd Skow Hofgaard
Dr.Heidi U. Aamot

Rothamsted Research
Prof. Peter Shewry
Prof. Malcolm Hawkesford
Dr. Keywan Hassani-Pak

Graminor
Dr. Jon Arne Dieseth
M.Sc. Margit O. Kollstrøm
Dr. Susanne Windju

Yara
Dr. Bernt Hoel

Felleskjøpet Agri
Mr. Jon Atle Repstad
Astrid E. Thuen

Strand Unikorn
Per Martin Lea

Lantmännen Cerealia
Ms. Elin Martinsen
Ms. Kristina Koppel

Norgesmøllene
M.Sc. Viktoriya Boyko

Bakehuset
Mr. Amund Skrutvold

Orkla Foods Norge
Dr. Anette Moldestad