Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA)
Om prosjektet
Dette prosjektet er ledet av Shiori Koga, Nofima
Prosjektet har som mål å øke Norges selvforsyning av mathvete ved å skaffe kunnskap for å forbedre hvetekvaliteten og øke utnyttelsen av den. Tilstrekkelig proteininnhold og stabil kvalitet mellom sesonger og innenfor en sesong er en forutsetning for å øke andelen norsk hvete i melblandingen. Prosjektet vil identifisere høyproteingener som kan brukes i foredlingsprogrammer og utvikle presise strategier for nitrogengjødsling.
Resultatet av prosjektet vil gjøre det mulig for bønder å produsere hvete med et lite miljøavtrykk ved å dyrke sorter med høyproteingener og bruke banebrytende teknologi, som sensorer, ubemannede luftfartøyer og satellitter. Prosjektet vil også kartlegge variasjoner i den kjemiske sammensetningen av melets bestanddeler, samt identifisere forskjeller mellom sorter når det gjelder respons på en soppinfeksjon som kan svekke glutenkvaliteten.
Resultatene vil bidra til å finne tiltak for å oppnå stabil kvalitet. Prosjektet vil også utforske strategier for maksimal utnyttelse av norsk hvete med varierende kvalitet. Analyse av hvetekvaliteten tidlig i sesongen for å kunne forutsi kvaliteten på årets høst vil hjelpe industrien med å planlegge for maksimal bruk av norsk hvete.
Videre vil prosjektet undersøke muligheten og metoden for å justere bakeprosessene i henhold til sesongvariasjoner i kvalitet. Mer fleksible prosesser på industrielt nivå vil gjøre det mulig å øke utnyttelsen av norsk hvete. Prosjektet vil bli gjennomført gjennom et tett samarbeid med industripartnere som fører til en aktiv kunnskapsutveksling i verdikjeden, inkludert forskningsmiljøet. Prosjektet vil omfatte dyptgående, teknologibasert forskning med et sterkt fokus på implementering i verdikjeden. Økt selvforsyning av mathvete vil dessuten tilfredsstille forbrukernes etterspørsel etter innenlandske produkter, samt bidra til økt matsikkerhet i Norge.
Mål
Deltakere fra NMBU
Øvrige deltakere
Nofima
Dr. Shiori Koga - project leader, WP leader
Dr. Ulrike Böcker - WP leader
Dr.Anne Rieder
Dr. Ellen Mosleth
Nibio
Dr. Krzysztof Kusnierek - WP leader
Dr. Annbjørg Ø. Kristoffersen
Dr.Ingerd Skow Hofgaard
Dr.Heidi U. Aamot
Rothamsted Research
Prof. Peter Shewry
Prof. Malcolm Hawkesford
Dr. Keywan Hassani-Pak
Graminor
Dr. Jon Arne Dieseth
M.Sc. Margit O. Kollstrøm
Dr. Susanne Windju
Yara
Dr. Bernt Hoel
Felleskjøpet Agri
Mr. Jon Atle Repstad
Astrid E. Thuen
Strand Unikorn
Per Martin Lea
Lantmännen Cerealia
Ms. Elin Martinsen
Ms. Kristina Koppel
Norgesmøllene
M.Sc. Viktoriya Boyko
Bakehuset
Mr. Amund Skrutvold
Orkla Foods Norge
Dr. Anette Moldestad