
Om prosjektet
Mål
Hovedmål: ForestFeed skal styrke bioøkonomien i den nordlige regionen gjennom tverrsektorielt samarbeid. Prosjektet fokuserer på bioraffinering av skogsråstoff til verdifulle proteinkilder, med mål om å skape økt verdi og bærekraft i både skog- og havbrukssektoren.
Delmål:
- Utvikle en skalerbar bioprosess for effektiv omdanning av sidestrømmer fra skogråstoff til mikrobielle råvarer (MI, Paecilomyces variotii, Pekilo) som alternative fôrråvarer til laksefisk.
- Fraksjonere bioaktive komponenter fra Pekilo for bruk i funksjonelle fôr.
- Evaluere næringsverdi og effekt av Pekilo og bioaktive komponenter i fôr til laksefisk utsatt for multistressforhold.
- Undersøke vekst og helseeffekter av Pekilo i storskala laksefôringsforsøk i samarbeid med BioMar.
- Evaluere miljøfotavtrykk, økonomiske forhold og markedsmuligheter for den nye skogbaserte innovasjonen.
- Etablere et nytt nordisk, tverrfaglig konsortium for innovativ, tverrsektoriell forskning.
- Legge til rette for innovasjon og fremtidig kommersiell suksess basert på skogbioraffinering i Norden.
Bakgrunn
Skogsbiomasse er en betydelig, men underutnyttet ressurs i Norden med stort potensial for verdiskaping. For å maksimere denne verdien er det avgjørende å sikre en målrettet og helhetlig utnyttelse av biomassen. Interessen for å hente mer verdi ut av skogressursene er økende. For å styrke bioøkonomien i skogsektoren vil ForestFeed benytte bioprosessering av skogsråstoff – særlig sidestrømmer fra skogbruket– som innsatsfaktor i produksjon av høyverdige proteinkilder til oppdrettsnæringen. Hovedfokuset ligger på Pekilo, en mikrobielt basert råvare (MI) produsert med en utvalgt stamme av den trådformede soppen Paecilomyces variotii.
Den globale etterspørselen etter protein er stigende, og produksjonen fra både husdyr og akvakultur forventes å øke i årene fremover. Akvakultur vil kunne spille en stadig viktigere rolle som bidragsyter til bærekraftig proteinforsyning for en voksende verdensbefolkning. I Norge er det anslått at lakseproduksjonen vil øke med 20 prosent innen 2030. Denne veksten er imidlertid begrenset av tilgangen på lokale bærekraftige fôrråvarer, noe som gjør landet sterkt avhengig av import. Det er derfor et økende behov for å utvikle lokale fôrråvarer med lavt miljøfotavtrykk basert på ressurser som ikke konkurrerer med menneskemat. Mikrobielle fôrråvarer er et viktig tiltak i denne sammenhengen.
Samtidig står havbruksnæringen overfor store utfordringer knyttet til sykdom og høy dødelighet som følge av sammensatte stressfaktorer. I 2023 døde over 60 millioner oppdrettsfisk i Norge, dødeligheten var særlig høg settefiskfasen. De viktigste årsakene til dødelighet hos oppdrettslaks var skader ved avlusning, gjellesykdom og vintersår. Fremtidens fôrråvarer må derfor ikke bare sikre god vekst, men også bidra til god helse og økt robusthet hos fisken. Det er i dag økende interesse for mikrobielle råvarer i fôr til fisk, ettersom de er svært næringsrike og inneholder bioaktive stoffer som kan fremme helse og velferd.
ForestFeed vil møte dette behovet gjennom et tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid som oppsirkulerer skogråstoff til verdifulle næringsstoffer og helsebringende produkter. Med en sirkulær bioøkonomisk tilnærming vil prosjektet styrke både skog- og havbrukssektoren og legge grunnlaget for innovasjon og fremtidig kommersiell suksess basert på bioraffinering av skogråstoff i Norden.
Relevans for Bioøkonomien i Nord
Prosjektet «ForestFeed» er høyst relevant for utviklingen av bioøkonomien i Nord, da det vil:
- Foredle underutnyttet biomasse og sidestrømmer fra skogbruket til høykvalitets fôrressurser og bioaktive stoffer for havbruksnæringen. Dette vil legge grunnlaget for en ny, skogbasert verdikjede i de nordlige regionene og knytte sammen blå og grønne sektorer. Resultatet blir økt selvforsyningsgrad og redusert klimafotavtrykk gjennom utvikling av bærekraftige, lokale fôrråvarer til oppdrettsfisk.
- Sikre tilgang på helsefremmende og bærekraftige fôrressurser av høy kvalitet, som både støtter god vekst og bidrar til bedre helse og velferd hos oppdrettsfisk.
- Utvikle verdifulle produkter fra fornybar skogbiomasse, redusere utslipp gjennom sirkulære prosesser og sikre full utnyttelse av trebasert råstoff.
- Etablere en sterk, tverrfaglig forsknings- og innovasjonsgruppe med partnere fra Norge, Finland, Sverige, Tyskland og Canada, med det overordnede målet om å fremme en skogbasert bioøkonomi og bidra til å redusere klimaendringene i Norden.
Forskningen
ForestFeed-prosjektet er et spin-off-prosjekt til Foods of Norway, et senter for forskningsdrevet innovasjon (2015-2024), der vi har utviklet mikrobielle råvarer (f.eks. gjær og sopp) fra skogsråstoff og bioaktive stoffer fra bruntare (f.ek fukoidan og laminarin) til bruk i funksjonelle fôr for å fremme fiskehelse. ForestFeed er også tilknyttet NordicFeed-prosjektet, der vi samarbeider på tvers av Norden for å utvikle mikrobielle råvarer fra ulike sidestrømmer – blant annet fra skogsbiomasse og matvareindustrien – som alternative fôrkilder til laksefisk.
WP struktur og arbeidsflyt
Figure ForestFeed Foto: ForestFeed ForestFeed vil oppsirkulere avfallsstrømmer fra skogbruk gjennom biokonverteForestFeed vil oppsirkulere avfallsstrømmer fra skogbruk gjennom biokonvertering til PEKILO® som proteinkilde og vil dermed møte den økende etterspørselen etter bærekraftig akvafôr. Risiko for å bruke slike avfallsstrømmer fra skogbruk til å produsere PEKILO og tekno-økonomisk analyse av PEKILO-prosessen® for et industriell skala anlegg vil bli utført. Det vil også bli utført en miljømessig livsløpsvurdering (E-LCA) og en livssyklus-kostnadsvurdering av akvakultursystemet.
Resultater
Nytt fôr kan gi friskere laks
Ved NMBU har forskere tidligere vist at soppen Pekilo har en positiv effekt på vekst og helse hos laks (NordicFeed.nmbu). Nå ønsker vi å undersøke om denne soppen også kan styrke laksens motstandskraft mot sykdom.
I et pågående forsøk får smolt (lakseunger) et fôr som inneholder en kombinasjon av P. variotii og mikroalgen Schizochytrium sp. i fire uker i ferskvann, før de overføres til sjøvann. Målet er å finne ut hvordan disse fôrråvarene påvirker fiskens immunforsvar og sykdomsresistens mot vintersår.
Forskerne tar en rekke prøver fra fisken – inkludert blod, tarm, hodenyre, milt, gjeller og hud – for å måle viktige helsemarkører både etter fire uker i ferskvann og etter at fisken er blitt smittet med bakterien Moritella viscosa i sjøvann. Denne bakterien er en av årsakene til vintersår.
Ved å utvikle funksjonelle fôrtyper som fremmer både vekst og robusthet, håper forskerne å bidra til bedre fiskehelse og en mer bærekraftig akvakulturnæring.
Utprøving i feltforsøk
Vi planlegger nå å gjennomføre et feltforsøk med P. variotii produsert fra skogåstoff i samarbeid med Biomar ved forskningsstasjonen, Let’s Sea. Formålet er å evaluere hvordan slike fôrråvarer fungerer på større laks over lengre tid i sjøvann. Feltforsøk gir verdifull innsikt i langtidseffektene av nye fôrråvarer på fiskens vekst, helse og produktkvalitet.Bottom of Form
Vitenskapelige møter
ISFNF 2024
Margareth Øverland, Ruth T. Montero, Byron Morales-Lange, Jamie Hooft, Ruth Sergio D. C. Rocha, Brankica Djordjevic, Liv Torunn Mydland
NOVEL MICROBIAL PROTEIN SOURCES PRODUCED FROM FOREST SIDE STREAMS SUPPORT HIGH GROWTH PERFORMANCE, HEALTH AND PRODUCT QUALITY OF ATLANTIC SALMON
ISFNF, May, 2024, Puerto Vallarta, MexicoHooft J.M., Montero R., Morales-Lange B., Blihovde V.F1, Purushothaman K., Press C.M., Mensah D.D., Mydland L.T. and Øverland M.
Paecilomyces Variotii in novel feeds for Atlantic salmon: Effects on pellet quality, growth performance, gut health, and nutrient digestibility and utilization
ISFNF, May, 2024, Puerto Vallarta, MexicoMensah1*, Dominic, B. Morales-Lange1, M. Øverland1, K. Purushothaman2, C.M. Press2, L. T. Mydland1
BEYOND NUTRITIONAL VALUE: MYCOPROTEIN PAECILOMYCES VARIOTII IMPROVES GROWTH PERFORMANCE AND OVERALL, HEALTH RESPONSES IN ATLANTIC SALMON (Salmo salar)
ISFNF, May, 2024, Puerto Vallarta, MexicoEAS 2023
Hooft, Jamie M. Hooft, Byron Morales-Lange, Ruth Montero, Dominic D. Mensah, Veronica F. Blihovde, Sana Javed, Heikki Keskitalo, Liv T. Mydland, and Margareth Øverland
Paecilomyces variotii in novel feeds for Atlantic salmon: Effects on pellet quality, growth performance, nutrient digestibility and utilization, and immune-related biomarkers in the distal intestine. Aquaculture Europe, September 18-21, 2023, Vienna, Austria.Mensah, Dominic D. Mensah, Byron Morales-Lange, Margareth Øverland, Kartik Baruah, Liv Torunn Mydland
Beyond nutritional value: Mycoprotein Paecilomyces variotii improves growth performance and overall health responses in Atlantic salmon. Dominic D. Mensah, Byron Morales-Lange, Margareth Øverland, Kartik Baruah, Liv Torunn Mydland Aquaculture Europe, September 18-21, 2023, Vienna, Austria.Øverland, Margareth, Byron Morales-Lange, Jamie Hooft, Ruth T. Montero, Sergio D. C. Rocha, Dominic D. Mensah, Brankica Djordjevic, Liv Torunn Mydland
Solving the raw material crisis: A Norwegian perspective on developing functional ingredients for novel aquafeeds.Aquaculture Europe, September 18-21, 2023, Vienna, Austria.Other scientific meetings, 2024
Øverland, Margareth.
Kan vi få fart i fornybar fôrproduksjon fra bærekraftige mykoproteiner? Ernæringssemninaret, Bergen, 11, mars, 2024.Mensah, Dominic D., Byron Morales-Lange, Sergio D.C. Rocha, Margareth Øverland, Liv-Torunn Mydland. 2024
Paecilomyces Variotii Improves Growth Performance, Modulates Immune-Related Biomarkers and Gut Microbiota in Freshwater. The 8th annual conference of Digital Life Norway Research School, 14-16 October 2024, Hurdalsjøen Hotell & Spa, Hurdal NorwayPopulærvitenskapelig formidling
Øverland, Margareth.
Invitert foredragsholder:- 2024. Solving the raw material challenge: A Norwegian perspective on developing circular proteins for novel feeds. The European Society of Veterinary and Comparative Nutrition (ESVCN) Congress 11 - 13 September 2024, Belfast, Ireland
- 2024. Upcycling underutilized forestry biomass into high-value microbial protein sources for aquafeeds2nd International Cellular Agriculture Conference, June 11th to June 13th, Aarhus, Denmark.
- 2024. Managing the Feed/Food divide. Pre-symposium organized by IFFO. International Symposium on Fish Nutrition and Feeding 2024. (ISFNF, XXI), Puerto Varas, Mexico, 23 May, 2024.
Nøkkelpersonell
Norges miljø- og biovitenskaplige Universitet, Fakultetet for biovitenskap
Sveriges landbruksuniversitet (SLU)
- Prof. Ivar Vågsholm, Institutt for Husdyr Biovitenskap
- Dr. Elin Röös, Department of Energy and Technology
- Dr. Ingrid Strid, Department of Energy and Technology
- Dr. Louise Bartek, Department of Energy and Technology
- Dr. Kartik Baruah, Department of Animal Nutrition and Management
Institute for Food and Environmental Research e.V
- Dr Kathleen Zocher
- Ms. Mihaela Bogdanova
Industrielle partnere:
- Mr. Heikki Keskitalo, Enifer, Finland,
- Mr. Joosu Kuivanen, Enifer, Finland
- Dr. Vegard Denstadli, Biomar, Norge
Assosiert partner:
- Borregaard