Trakor på jordet som slår gras
Foto: Egil Prestløkken

Protein i grovfôr utgjør hoveddelen av proteinet i rasjoner til drøvtyggere. Målet med prosjektet er å undersøke om utnyttingen av dette proteinet kan forbedres gjennom bedre høste- og konserveringsteknikk.

01 apr. 2020 - 31 mars 2025

FFL/JA, Felleskjøpet Fôrutvikling, TINE, Addcon Europe

Om prosjektet

Protein utgjør 14-15% av tørrstoffet i gras og protein fra gras utgjør hoveddelen av proteininntaket selv hos høytytende melkekyr. Gras er lokalt produsert, og økt utnytting av protein i gras vil redusere behovet for import av protein. I tillegg vil god utnytting av protein i gras sikre utnyttingen av norskprodusert korn i rasjoner til drøvtyggere. Hovedmålet med Engprot prosjektet er derfor å øke kvaliteten av protein fra eng og derigjennom øke utnyttingen av protein fra grovfôr og dermed også utnyttingen av norskprodusert korn. Hovedfokus i prosjektet vil bli å produsere surfôr av gras med høy AAT-verdi. Tidligere forsøk har vist at fortørking sammen med, eller i tillegg til tilsetting av ensileringsmiddel gir restriktiv fermentering, bevarer et høyt innhold av sukker og hindrer nedbrytning av protein, noe som øker AAT-verdien av surfôret. Den økte proteinverdien er dårlig dokumentert i produksjonsforsøk.

Dette prosjektet ønsker å gjøre noe med det gjennom fire forskningsområder. Disse er: (1) beskrivelse av grovfôret og restriktiv fermentering, (2) respons av restriktivt fermentert surfôr i produksjonsforsøk med melkeku, (3) omsetningen i vom av restriktivt fermentert surfôr og (4) vurdering av prosjektet ut fra økonomisk og miljømessig bærekraft.

Målgruppen for prosjektet er norske husdyrprodusenter og deres produksjon av grovfôr, og norske produsenter av korn til kraftfôr. Om prosjektet blir vellykket vil det gi økt bærekraft for norsk produksjon av melk og kjøtt. I et bredere perspektiv er å så måte målgruppen konsumenter av norske husdyrprodukt.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norges miljø og biovitenskaplige universitet (NMBU), Norsk institutt for bioøkonomisk forskning (NIBIO), Sveriges landbruksuniversitet (SLU), Aarhus universitet (AU), Felleskjøpet Fôrutvikling (FKF), ADDCON Europe (ADDCON) og TINE. Prosjektet er ledet av NMBU.

  • Mål

    Det overordnede målet med prosjektet er å forbedre kvaliteten på protein fra grasmark, noe som vil øke utnyttelsen av grovfôrprotein i drøvtyggerfôr og sikre bruk av norskprodusert fôr.

    Viktige delmål:

    • Undersøke hvordan ulike alternativer for å begrense fermenteringen av avlinger med høyt og lavt sukkerinnhold påvirker AAT-verdien til de respektive ensilasjene
    • Kvantifisere effekten av restriktiv fermentering av ensilasje ved forvelling og bruk av ensileringsmidler på AAT-tilførsel og kvalitet in vivo
    • Kvantifisere effekten av restriktiv ensilasjegjæring ved forvelling og bruk av tilsetningsstoffer på melkeproduksjonen hos melkekyr
    • Undersøke hvordan ulike strategier for å forbedre ensilasjens AAT-verdi vil påvirke inntjeningen på melkebruk med ulike fôrrasjoner og dyrenes ytelse
    • Kvantifisere begrensningene og miljøkonsekvensene av forbedret ensilasjeproteinverdi i den norske melkeproduksjonssektoren

Deltakere

Deltakere fra NMBU

Eksterne deltakere

Håvard Steinshamn, NIBIO, WP leder
Ola Flaten, NIBIO, WP leder
Anne Kjersti Bakken, NIBIO, Forsker
Martha Grøseth, Felleskjøpet Fôrutvikling, Forsker
Mats Høglind, NIBIO, styringsgruppe
Linda Karlsson, Felleskjøpet Fôrutvikling, Styringsgruppe
Andreas Millimonka, Addcon, styringsgruppe
Jon Kristian Sommerseth, TINE, forsker
Ingunn Schei, TINE Forsker
Sophie Kriszan, UiNN/SLU, forsker
Marianne Johansen, Aarhus Universitet, forsker