Mikroalger
Foto: Franz Goecke

Blue Bio Boost vil undersøke to alternativer for å unngå påvirkning på naturlige bestander av makroalger

31 mai 2024 - 30 mai 2027

Sustainable Blue Economy Partnerships
Norske partnere er finansiert av Norges forskningsråd gjennom partnerskapet

Om prosjektet

Biomasse fra makroalger har flere bruksområder og noe man ønsker økt produksjon av i Europa. Det nødvendig å utnytte den genetiske variasjonen bedre for å kunne øke utbytte, kvalitet og stabilitet i taredyrkingen. Den nåværende praksisen starter hvert år fra nytt såmateriale, hentet direkte fra lokale naturlige populasjoner. Det er ikke noe utvalg av de mest egnede genotypene, og ingen lagring av såmateriale. Derfor oppnås ingen genetisk fremgang når det gjelder utbytte og kvalitet i det dyrkede materialet over tid. Dette står i skarp kontrast til nær sagt all landbasert planteproduksjon, husdyrhold og fiskeoppdrett, hvor domestisering har ført til seleksjon av genetisk materiale og kumulativ forbedring av ønskede egenskaper. Dersom vi skal begynne å dyrke tare som har vært forbedra på denne måten er det imidlertid viktig å forhindre potensiell spredning og blanding av domestiserte makroalger med naturlige populasjoner (introgresjon), med de økologiske konsekvensene dette kan ha, inkludert erosjon av dagens naturlige genetiske mangfold.

Blue Bio Boost vil undersøke to alternativer for å unngå påvirkning på naturlige bestander; (1) en "mix-to-match" tilnærming der vi dyrker blandinger av overlegent materiale med allelfrekvenser som ligner på de lokale naturlige populasjonene, og dermed forsøker å omgå problemet med introgresjon, og (2) teknikker som kan lette avl av forbedrede genotyper og produksjon av sterile sporofytter i fremtiden. En bred og representativ Stakeholder Engagement Group (SEG) vil bli etablert og fungere både i utformingen av en strategi for fremtidig europeisk avl av makroalger, og som en kanal for formidling.

Mål

Hovedmålet i Blue Bio Boost er å bidra til bærekraftig økonomisk utvikling av makroalgeindustrien

Mål 1: Effektivisere oppformering og seleksjon av egnede genotyper, og utforske muligheter for å bruke ploidi og partenogenese i avl

Mål 2: Utvikle bærekraftige avlsmetoder og bruk av blandinger av gode parkrysninger

Mål 3: En strategi for fremtidig europeisk makroalgeavl

Lenke til ekstern prosjektside:
Biomass improvement project through better utilisation of genetic resources for kelp and Ulva in the European Seaweed Industry (bluebioboost.eu)

Lenke til prosjektside i Cristin: https://app.cristin.no/projects/show.jsf?id=2714609

Deltakere

Eksterne deltakere

Fra Norge:
Sintef Ocean
Seaweed Solutions

Fra Sverige:
Gӧteborgs universitet
Nordic Seafarm

Fra Belgia
Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO)

Fra Irland:
Irish Seaweed Consultancy Marine Institute