Bildet viser en kvinne som har sovnet etter en dose med fentanyl.
Fentanlyoverdoser er et alvorlig helseproblem og fører til mange overdosedødsfall i blant annet USA.Foto: Shutterstock

AntiFENT-prosjektet ønsker å utvikle en motgift mot opioider som fentanyl for å redusere antall overdosedødsfall.

2023 - 2026

Norges forskningsråd, Novo nordisk Pioneer Innovator Grant

Om prosjektet

  • Bakgrunn

    Opioidrelaterte dødsfall er et alvorlig folkehelseproblem, og syntetiske opioider som fentanyl er nå den ledende dødsårsaken blant unge voksne i USA.

    I dag er den godkjente motgiften mot opioidoverdose nalokson. Den reverserer effektivt de klassiske tegnene på en opioidoverdose, som bevisstløshet, langsom pust og små pupiller.

    Imidlertid har fentanyl en mindre kjent, men kritisk effekt: evnen til å aktivere skjelettmuskulatur på tvers av ulike arter, inkludert griser, gnagere, katter, hester og mennesker. Hos mennesker kan dette påvirke bryst- og halsmuskulaturen, noe som gjør det vanskelig – eller til og med umulig – å puste. Denne tilstanden omtales ofte som "rigid brystkasse", "treg brystkasse" eller "lukking av stemmebåndene".

    Selv om symptomene knyttet til aktivering av skjelettmuskulatur kan variere mellom arter, involverer den underliggende mekanismen sannsynligvis en felles biologisk vei, knyttet til det serotonerge systemet.

    AntiFENT-prosjektet har undersøkt hvordan fentanyl kan aktivere skjelettmuskulatur hos griser og rotter. Våre studier i dyremodeller viser at det å målrette det serotonerge systemet kan reversere muskelsymptomene som fentanyl forårsaker. Disse funnene baner vei for nye behandlingsstrategier, tilpasset det raskt utviklende landskapet av ulovlige syntetiske opioider.

  • Mål

    Målet er å bruke det vi har lært fra dyrestudier på en translasjonell måte, for å utforske om denne innsikten kan ha klinisk relevans for mennesker som er utsatt for fentanyl og lignende stoffer. Vi håper at utviklingen av en skreddersydd motgift, som adresserer alle livstruende effekter av syntetiske opioider, kan forbedre mulighetene for overlevelse for dem som rammes.

Deltakere

Tidslinje

2022

Oppdagelse av innovasjonen

Første proof of concept-studie i grisemodell.

2023

Patentsøknad

Innsendt patentsøknad

2024

Forskning og utvikling

- Proof-of-concept-studie av laryngeal funksjon i rottemodell
- Finansiering: Norges forskningsråd kvalifiseringsprosjekt (prosjektnummer 346888) og Astrid og Birger Torsteds Legater
- AI-modell for vurdering av laryngeal funksjon i overdosemodell
- DLN miniMBA
- Aleap Bootcamp

2025

Forskning og utvikling

- Proof-of-concept-studie av stiv brystkasse i grisemodell
- Finansiering: Novo Nordisk Foundation Pioneer Innovator Grant; NNF24OC0090485 – AntiFENT – et nytt motgift for ofre for fentanyloverdose
- The Forge Biotechnology Accelerator

2026

Teknisk og markedsmessig verifisering