Et jorde hvor mange folk arbeider med planter. Bebyggelse i bakgrunnen
Dysterjordet Andelslandbruk, en av gårdene i AllEcoSys Living Lab Norge, ligger i Ås, har et variert utvalg av avlinger og har over 200 medlemmerFoto: Victoria Thomas

AllEcoSys vil skape bærekraftige og robuste landbrukssystemer ved å implementere et nettverk av ’living labs’ i Europa, noe som vil lette etablering av agroøkologiske tiltak for forbedret jordhelse, biologisk mangfold og naturlig skadedyrs- og sykdoms-kontroll

01 mai 2025 - 30 apr. 2028

Agroøkologipartnerskap, Horisont Europa-samfinansierte utlysninger. Norges forskningsråd.

Om prosjektet

Hovedmålet i AllEcoSys er å skape bærekraftige og robuste landbrukssystemer ved å implementere et nettverk av ʼliving labsʼ i Europa, noe som vil lette etablering av agroøkologiske tiltak med tanke på forbedret jordhelse, øket biologisk mangfold og fremme av naturlig skadedyrs- og sykdoms-kontroll.

Herved søker AllEcoSys å skape fremgangsrike jordbruksbedrifter som bidrar til en bærekraftig matproduksjon og ivaretar miljøet.

Prosjektet koordineres av Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. Konsortiet består av universiteter, forskningsinstitutter og produsenter i Norge, Danmark, Irland, Tyskland, Frankrike og Romania. Living Labs vil bli etablert i Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike og Romania og prosjektet vil være dedikert til samskaping og interessent engasjement med felles forsøk og eksperimenter for å teste og forbedre agroøkologiske metoder.

Figur med oversikt over oppbyggingen av prosjektet
Figure 1 by Roxana Ciceoi
  • Bakgrunn

    Agroøkologi tar sikte på å harmonisere landbrukspraksis og lokalsamfunn med naturlige systemer til fordel for både miljøet og menneskers livsgrunnlag. Agroøkologisk praksis forbedrer den biotiske aktiviteten i jordsmonnet, minimerer tap av næringsstoffer, øker energieffektiviteten og øker artsmangfoldet og funksjonell diversitet. Agroøkologi tar også hensyn til sosiale og økonomiske aspekter ved matsystemer og deres robusthet. Living Labs (LL) involverer et bredt spekter av interessenter, inkludert bønder, forskere, landbruksrådgivere, politiske beslutningstakere, forbrukergrupper, miljøorganisasjoner, matforedlere, detaljister, organisasjoner for bygdeutvikling, leverandører av innsatsfaktorer, utdanningsinstitusjoner, lokalsamfunn og teknologileverandører.

    Living Labs anses som et viktig instrument for å støtte den storstilte overgangen til agroøkologi ved å tilby et langsiktig, brukersentrert rammeverk som legger til rette for samdesign, samutvikling og adopsjon av praksis og innovasjoner som er skreddersydd for spesifikke geografiske steder og begrensninger i den virkelige verden, fra praktiske erfaringer på gården til utvikling av ny politikk.

    Diversifisering gjennom samdyrking er en multifunksjonell strategi som utgjør kjernen i agroøkologien. Det kan øke avlingene med opptil 23 %. Samdyrking er forenlig med bærekraftig jordforvaltning, redusert jordbearbeiding/ jorddekke med planterester og bruk av kompost. Metodene kan redusere energibruk, utslipp og vanntap, samtidig som jordas fruktbarhet bevares.

    Samdyrking kan gjennomføres med tradisjonelle maskiner eller for hånd. Robotteknologi gjør det mulig å lage striper ned til 3-6 meters bredde, noe som er lovende for samdyrking i større skala. Ved å inkludere flerårige planter og blomstrende planter kan man bidra til å reversere insektnedgangen i jordbrukslandskapet, som skyldes monokulturer og bruk av plantevernmidler, og gi pollinatorer og naturlige fiender overvintringssteder, pollen og nektar.

    Mer diverse habitater gir flere ressurser til pollinatorer og naturlige fiender, og kan øke artsrikdommen av naturlige fiender av skadedyr med 50-100 %. Men større mangfold av avlingen gir ikke alltid bedre økosystemtjenester, så utfordringen er å integrere økologisk kunnskap i avlingsdesign for å oppnå optimale plantekombinasjoner og samtidig sikre praktisk opptak.

  • Mål

    AllEcoSys vil vise hvordan ulike jordbruksmetoder påvirker jordkvalitet og mikroorganismer i jorden, og karbonlagring i jord, viktig med tanke på å redusere klimaendringer. Vi vil utforske hvordan diversifisering i dyrking og biologisk kontroll kan brukes til å øke plantenes robusthet, understøtte naturlige fiender av skadedyr, øke funksjonelt biologisk mangfold i dyrkingen og minke bruk av pesticider. Effekten av agroøkologiske jordbruksmetoder på sosiale og økonomiske faktorer vil bli analysert. Resultater fra prosjektet vil bli formidlet nasjonalt og internasjonalt i form av artikler, nyhetsbrev, gårdsbesøk, workshops med mer.

  • Mer om prosjektet

    Living Lab AllEcoSys Norge etableres som forum for samarbeid runt forskning, utvikling og deling av agroøkologiske metoder. Fire gårde som anvender og utvikler forskjellige agroøkologiske metoder spiller en viktig rolle i living lab og sammen med NMBU og NIBIO undersøkes effekt av utvalgte metoder.

    Dysterjordet Andelslandbruk: http://dysterjordet.no/
    Skjærgården gartneri https://www.skjaergaarden.no/
    Haneborg gård https://tomtermais.no/ og https://www.facebook.com/tomtermais/
    Bjertnes og Hoel https://bogh.no/

  • Deltakere

    NMBU deltakere

    Eksterne deltakere

    • Roxana Ciceoi - University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest (USAMV), ROMANIA
    • Daniel Pleissner - Institute for Food and Environmental Research (ILU), GERMANY
    • Stine Kramer Jacobsen - University of Copenhagen (UCPH), DENMARK
    • Junbin Zhao - Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO), NORWAY
    • Achim Schmalenberger - University of Limerick (UL), IRELAND
    • Essaid Ait Barka - University of Reims Champagne-Ardenne (URCA), FRANCE
    • Ole Green - Benfarm, DENMARK
    • Thibault Deville - Cueillette de Muizon (CdM), FRANCE
    • Véronique Fleury - Rosée des champs (RdC), FRANCE