Ida Ormaasen har skrevet doktorgrad ved NMBU om det biologiske mangfoldet blant ulike bakteriestammer i tarmen tidlig i livet.
Her svarer hun på fire spørsmål om forskningen sin:
Hvorfor er det viktig å forske på dette området?
Tarmbakteriene våre hjelper oss med å holde oss friske. De utvikler immunforsvaret, hjelper til med å fordøye mat og beskytter oss mot skadelige bakterier. Fra fødselen av blir vi utsatt for mange bakterier. Noen av disse etablerer seg i tarmen vår og følger oss hele livet. Den tidlige etableringen av tarmbakterier er viktig for helsen vår, men vi mangler fortsatt kunnskap om deres opprinnelse, biologisk mangfold og strategier for å etablere seg i tarmen. Dette gjelder spesielt bakteriestammer innen en art, og derfor ønsket vi å studere bakteriene på stammenivå.
Hva var målet med doktorgradsarbeidet?
Arbeidet hadde som mål å studere det biologiske mangfoldet blant ulike bakteriestammer i tarmen tidlig i livet, og hvordan deres konkurransestrategier påvirker dette mangfoldet.
Hvilke funn har du gjort?
Vi fant en sammenheng mellom en konkurransestrategi og økt biologisk mangfold blant bakteriestammer innen en art. Denne konkurransestrategien innebærer produksjon av antimikrobielle stoffer kalt bakteriociner, som hindrer veksten av konkurrerende stammer. Dette funnet antyder at slik konkurranse mellom nært beslektede bakteriestammer øker deres biologiske mangfold, selv om mekanismene bak dette fortsatt er uklare.
Videre undersøkte vi det biologiske mangfoldet innenfor Streptococcus, en type bakterier som er vanlig i spedbarnstarmen de første dagene etter fødsel. Vi fant at noen streptokokker var svært utbredt i avføringsprøver fra både spedbarn og deres mødre, noe som tyder på at de er godt tilpasset forholdene i tarmen. Andre streptokokker i vår studie var mer utbredt i prøver fra andre steder på kroppen, og var antagelig på gjennomreise i tarmen uten å etablere seg. Et interessant funn var at to nært beslektede streptokokker tilsynelatende foretrakk forskjellige steder på kroppen. Streptokokker bruker proteiner på overflaten for å feste seg til vev, og vi fant at proteinene til disse nært beslektede streptokokkene var litt forskjellige. Dette kan være med på å forklare hvorfor den ene streptokokken var assosiert med tarmen mens den andre var assosiert med andre steder på kroppen.
Hvilken betydning kan forskningsarbeidet ditt få for fagområdet og i en større sammenheng?
Det viktigste budskapet fra forskningsarbeidet er at bakteriene i spedbarnstarmen består av både stammer som etablerer seg og befinner seg der over tid, og av stammer som er på gjennomreise, slik vi observerte med streptokokkene. Dette er viktig å ta hensyn til når man skal studere interaksjoner mellom tarmbakterier i spedbarnstarmen. I tillegg fremhever funnet av tarmassosierte streptokokker en bakterieslekt som tidligere har fått lite oppmerksomhet som en del av tarmfloraen.

om forskningen:
Ida Ormaasen
- Har tidligere studert: Bachelor og master i bioteknologi ved NMBU
- Er fra Kongsberg
- Har nå skrevet doktorgrad ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
- Finansieringskilde: NMBU og forskningsprosjektet UnveilMe, finansiert av Forskningsrådet
- Tittel på avhandlingen på norsk og engelsk:
- Bakteriell stammediversitet og konkurransestrategier i spedbarnstarmen
- Bacterial strain diversity and competition strategies in the infant gut