Anne Sverdrup-Thygeson og en stamme.

Jeg er professor i bevaringsbiologi, forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold.

Jeg er opptatt av det anonyme artsmangfoldet, som insekter og sopp - arter vi sjelden ser og ikke tenker over, men som likevel er avgjørende viktig for prosesser i naturen og dermed for oss mennesker.

Jeg har skrevet fem bøker om insekter og natur. Bøkene er oversatt til mer enn 25 språk og selges i bokhandler over hele verden.

Om meg

 • Til daglig er jeg professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, der jeg forsker og underviser om naturforvaltning og skogens biomangfold. 

  Jeg forsker på artsmangfold, naturgoder, skog og naturkrise. Mye av forskningen min handler om hvordan vi påvirker skogens artsmangfold og dermed også de økosystemtjenestene skogen gir oss.

  Særlig er jeg opptatt av det anonyme artsmangfoldet, som insekter og sopp – arter vi sjelden ser og ikke tenker over, men som likevel er avgjørende viktig for prosesser i naturen og dermed for oss mennesker.

  Du finner en liste med alle mine publikasjoner i Cristin her.

 • Jeg elsker å formidle kunnskap om natur - både rundt insekters fantastiske liv og økologiske rolle, og om biomangfold og naturgoder mer generelt. Jeg er aktiv i media, holder foredrag og har skrevet fem bøker, som er blitt oversatt til mer enn 25 ulike språk.

  "Insektenes planet" ble nominert til Brageprisen, var på Sunday Times’ bestselgerliste og ble kåret til en av de ti viktigste bøkene om vitenskap av the Smithsonian i USA, og "På naturens skuldre" ble nominert til Kritikerprisen. I 2018 mottok jeg Bonnevieprisen for min formidling av biologi til allmenheten, og i 2020 fikk jeg Forskningsrådets formidlingspris

  Du kan lese mer om min formidlingshistorie her.

 • Du kan kontakte meg på: anne.sverdrup-thygeson@nmbu.no

Bøker

TEDx talk

Nyheter

Kronikker

Tema-artikler om skog og natur