Gobale klimaendringer og kostholdsutfordringer krever at vi tenker nytt, og forskning bidrar til at det skjer store endringer i matproduksjonen i verden. Roboter inntar landbruket, mange inspireres av å dyrke maten selv, råvarene får stadig bedre kvalitet og vi får stadig mer kunnskap om hvordan maten påvirker helsa vår.
Kanskje bidrar du med innsats for å kaste mindre mat eller reduserer inntaket av kjøtt? Eller kaster du deg på nye trender, som fermenteringsbølgen, for å oppbevare matvarer lenger?
NMBU har forskning på mange aspekter ved norsk og internasjonal matproduksjon, som nok, sunn og trygg mat til alle.
- En hyllest til egget
- Bør vi spise oppdrettslaks?
- Professorene hjelper deg med den perfekte julemiddagen
- Lyst på en litt mer vegetarisk jul?
- Kan automatisering av slakterier gjøre kjøttbransjen mer bærekraftig?
- Bakteriene sover i årevis og kan våkne i maten din
- Erter, bønner og bakterier et opp klimagasser
- - Vi har bare ni vekstsesonger igjen på å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult
- Hva skjer egentlig i magen på kua når den produserer metan?
- Den beste måten å vaske bær
- Bakterie-DNA fra havbunnen skal vise om fiskeoppdrett påvirker miljøet
- På vei mot en avfallsbasert erstatning for torv
- Bedre ost med gamle kuraser
- Uten vitaminer dør vi
- - Vi bør dyrke mer erter og åkerbønner i Norge
- Hvordan står det til med den norske grisen?
- Hvorfor brukes så lite antibiotika i norsk landbruk?
- Hva er vitsen med økologisk mat og landbruk?
- Kan ha funne bakterie som gjer deg slank og frisk
- Hvorfor sulter folk når det er nok mat i verden?
- De skaper verdi av maten du ikke spiser
- Bakterier i juret kan gi svar på gammel gåte
- Slik kan du lage kjøkkenhage i en melkekartong
- Håp for glutenintolerante
- Slik kaster du mindre mat
- Digitaliserer norsk matproduksjon
- Pisker du krem på riktig måte?
- Bioteknologi bidrar til klimasmarte planter
- Nei takk til mugg i maten
- Her er matforskernes sin egen fabrikk
- Mat og dyrefôr som bedrer tarmfloraen
- Høyt forbruk av ny plast er problemet
- Kan og bør vi produsere all mat økologisk?
- Kan vi leve av bare kortreist mat i Norge?
- Å bygge fred starter med et frø
- Kaffe er bra for helsen