Huggormbitt – råd og behandling

Av Camilla Wiik Gjerdrum

Liva er en Kleiner Münsterländer, en tysk jakthund. Hun ble bitt i snuten da hun kom for nær en huggorm hjemme i hagen i Sørkedalen.
Liva er en Kleiner Münsterländer, en tysk jakthund. Hun ble bitt i snuten da hun kom for nær en huggorm hjemme i hagen i Sørkedalen.Foto: Camilla Wiik

Blir hunden din bitt av huggorm er det to ting som er viktig: Hold hunden i ro og dra til veterinær.

Hvis hunden din blir bitt av huggorm er det viktigste du kan gjøre å holde hunden i ro. Små hunder kan bæres, store hunder kan gå rolig til de kan bli kjørt til veterinær. Hvor syk hunden blir, er avhengig av hvor mye gift huggormen har sprøytet inn, og hvor lang tid det tok før hunden kom seg unna. Det er ikke lett å vite hvor mye huggormgift hunden har fått i seg. Derfor blir de aller fleste hunder som er bitt av huggorm innlagt hvis de kommer til Dyresykehuset – smådyr. 

– Vi har døgnbemanning av både veterinærer og dyrepleiere med god kunnskap og erfaring. Ofte kan både symptomer og ettervirkninger av huggormbitt utvikle seg fra timer til dager etter hendelsen. Derfor anbefaler vi alltid at hunden blir innlagt hos oss på væskebehandling og for å monitorere, altså overvåke, utvikling av symptomer så riktig behandling kan gis umiddelbart, sier akuttveterinær Malin Kompen. 

Motgift, ikke kortison

– Ved huggormbitt kommer hevelsen i løpet av minutter til en halv time og andre symptomer i løpet av få timer. Vi ønsker å få satt antiserum, altså motgift, helst innen 24 timer etter at hunden har blitt bitt, hvis det er nødvendig i henhold til symptomene, forteller Kompen.

Ved ankomst blir hunden grundig undersøkt og det blir tatt blodprøver og urinprøve for å sjekke status på organer som nyrer og lever på tidspunktet den kommer inn. Dette er for å kunne overvåke endringer og fange opp om det er forverringer fort. Den første behandlingen hunden får er intravenøs væske for å minske de mulige skadene som kan komme på nyrer og lever. Ved behov blir det gitt motgift. I tillegg får hundene ofte smertestillende da hevelsene ofte kan føre til ubehag og smerte.

Før man innførte bruken av motgift, var det vanlig å gi hunder bitt av huggorm kortisonpreparater i form av tabletter eller injeksjoner. Veterinærer ved Veterinærhøgskolen, NMBU, med bidrag fra andre smådyrklinikker, har etablert prosedyrer for bruk av motgift til hund de senere årene. Motgift har vist seg å være en tygg og god behandling. Da det ikke finnes dokumentasjon som viser at kortison bør brukes ved huggormbitt, er det ikke lenger en del av den anbefalte behandlingen hos hverken hund eller menneske. Nå får hundene væske intravenøst og blir observert av dyrehelsepersonell både dag og natt.

Blødninger

Malin Kompen forteller videre at giften fra huggormen sprer seg via lymfe og blod og kan gi skader på blant annet nyre, lever og hjerte. Giften vil også gi skader på huden og vevet der bittsåret er. Noe av grunnen til det er at blodet koagulerer, altså størkner, dårligere. Det kan oppstå store blødninger under huden i nærheten av bittsåret som eier selv kan se ved at huden blir blårød.

Vevet rundt bittsåret kan bli så skadet at veterinæren etter hvert må operere bort deler av det som er ødelagt.

 – Vi anbefaler at veterinærene barberer bort pelsen over og rundt bittstedet for å kunne overvåke utviklingen av vevskadene og blødningen, sier Kompen. 

Hund bitt av huggorm

Uforutsigbart

– Skadene etter huggormbitt er uforutsigbare, forteller veterinær og forsker Heidi Sjetne Lund. Hun er én av veterinærene bak kartleggingen av bruk av antiserum til hunder bitt av huggorm, som la grunnlaget for behandlingsprotokollen som brukes i dag.

Enkelte hunder kollapser, får behandling og kommer seg tilsynelatende godt, men kan likevel få senskader. Andre hunder ser ut til at de ikke har fått i seg mye gift og at de ikke har store skader lokalt, men giften kan likevel ha blitt fraktet rundt i kroppen. De kan gradvis bli dårligere, forteller Lund. Derfor er det viktig at hunden er i ro i én til to uker etter huggormbittet og at hunden følges opp med en kontroll.

 – Selv om en hund har blitt bitt av huggorm og det gikk helt bra, kan reaksjonen være helt annerledes en annen gang. Dra alltid til veterinær, sier Lund.

Sjelden antibiotika

Enkelte ganger kan det være nødvendig å gi antibiotika på grunn av infeksjoner i bittsåret.

– Vi er restriktive med bruk av antibiotika, og bruker det bare når det er nødvendig, sier Lund.

Ny forskning

Huggormgiften er sammensatt av mange giftstoffer med ulik skadevirkning og enda vet ikke veterinærer nok om hvilken effekt huggormgift har. Det er flere aktive forskningsprosjekter på NMBU som forsker på huggormbitt.

Hunden din kan derfor være med på å hjelpe veterinærer med å videreutvikle den beste behandlingen. Hvis du har en hund som er bitt av huggorm kan hunden donere blod og urin når den blir lagt inn. De første prøvene blir tatt ved ankomst til Dyresykehuset – smådyr og de siste på en 14-dagers kontroll.Forskningsprosjektet, «Koagulasjonsforstyrrelser, akutt nyreskade og kardiotoksisitet hos hund etter huggormbitt», kan gi verdifull informasjon om behandlingen skal endres. 

I tillegg utføres det også forskning på NMBU på urin fra hunder bitt av huggorm som viser at giftstoffene fra huggormbitt kan gi nyreskade hos hund uten at dette gir utslag på blodprøver. Det understreker hvor viktig det er at hunder blir satt på væskebehandling etter bitt for å støtte nyrefunksjonen og hjelpe med utskillesen av giftstoffene.

Akuttvakten på dyresykehuset smådyr er alltid døgnbemannet og vi står klare til å hjelpe deg og din firbeinte venn når det trengs mest. Ring oss på telefon 67 23 23 23.

Fakta

Hvis hunden blir bitt

 • Dra til veterinær.
 • Hold hunden din rolig, spesielt stedet som er bitt.
 • Gi ikke kortisontabletter, det er ingen kur.
 • Du trenger ikke å forbinde bittstedet for å «stenge giften inne».
 • Sug ikke ut giften.
 • Skjær ikke i såret.

Symptomer

 • Øm hevelse i huden
 • Blårød hud
 • Slapphet
 • Rask pust
 • Bleke slimhinner i munnen
 • Hjertebank
 • Blod i urinen
 • Kollaps

Publisert - Oppdatert

Del på