Inger Grünbeck

Av REALTEK-redaksjonen

Kvinne bruker VR-briller for å visualisere et hologram av et bekken.
Inger Grünbeck har studert Miljøfysikk og fornybar energi ved NMBU. Nå er hun stipendiat ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet.Foto: Privat

Fra Miljøfysikk og fornybar energi til science fiction: Inger Grünbeck utvikler metoder for å visualisere pasientenes skjeletter som hologram for å gi kirurger "røntgensyn".

Inger Grünbeck har en master i miljøfysikk og fornybar energi. Nå jobber hun som stipendiat ved Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus (Rikshospitalet).

Hva jobber du med i dag? Hvilke arbeidsoppgaver har du?

Jeg jobber med å utvikle visualiseringsmetoder for ortopedisk kirurgi, der målet er å visualisere pasienters skjelett som hologram. Hologrammene overlappes med pasientens kropp, slik at kirurgen får «røntgensyn» og kan se hva som skjer inne i pasienten under undersøkelser. For dette bruker jeg teknologier som mixed reality (blandet virkelighet) og ulike typer optiske sensorer.

Min hovedoppgave er å utvikle nye metoder som lar oss plassere skjelettet nøyaktig på pasienten. I dette inngår utvikling av ideer, koding av programmene, testing i operasjonsstuer sammen med kirurger, skriving av artikler og presentasjoner av prosjektet på konferanser.

Hva er det beste/mest spennende med den jobben du har i dag?

Vi jobber med fremtidsrettet teknologi som vil forbedre pasienters behandling. Noen av prosjektene vi jobber på kan av og til føles litt som science fiction. Jeg får jobbe tett på kirurger og radiografer i en svært tverrfaglig avdeling, og får teste teknologien min i operasjonsstuer på faktiske pasienter.

Hva var veien fra studiene til den jobben du har i dag?

Jeg søkte jobben mens jeg skrev masteren min, og begynte høsten etter. Det at master-prosjektet mitt var knyttet til en annen forskningsgruppe ved Rikshospitalet kan ha hjulpet meg med å få jobben. Arbeidet med masteren min var også mitt første møte med medisinsk relatert teknologi, og motiverte meg til å søke på stillingen.

Hvordan bruker du det du lærte i utdanningen din i den jobben du har i dag?

Studiet gav meg en bred grunnkompetanse innen matte, fysikk og datavitenskap. Det har gjort det lettere for meg å sette meg inn i helt nye teknologier som jeg bruker i jobben min i dag. I løpet av studiet tok jeg også medisin-relaterte emner innen fysikk, som hjelper meg godt i dag. Emnekombinasjonen i studiet har gjort at jeg er veldig fleksibel når det kommer til hva jeg vil jobbe med.

Hvordan bidrar du/jobben din/arbeidsplassen din i arbeidet med bærekraft?

Bærekraft er ikke i fokus ved arbeidsplassen min, men vi jobber veldig fremtidsrettet for å forbedre pasientbehandling.

Hvorfor bestemte du deg for å studere på NMBU?

Jeg var usikker på hva jeg ville studere, men visste at jeg likte fysikk og matte. Miljøfysikk og fornybar energi tilbyr et bredt utvalg av emner, og lar en spesialisere seg i veldig forskjellige retninger innen fysikk. Med et fokus for bærekraft og fremtidsrettet teknologi var studiet midt i blinken for meg.

Hva likte du best ved å studere på NMBU?

På grunn av størrelsen på kullene er det kort vei mellom studentene og foreleserne, og jeg følte at studentene ble hørt. Jeg likte også veldig godt at vi kunne påvirke utformingen av studieplanen vår, og at det var lett å kunne ta fag ved andre universitet for å få den spesialiseringen vi ønsket.

Hvilke karrieretips har du til andre som vurderer å ta den samme utdannelsen?

Prøv å ha en-to relevante sommerjobber under studiet. Gjerne la disse jobbene ha forskjellige arbeidsoppgaver, slik at du finner ut hva du har lyst å gjøre etter studiet. Og velg emner som virkelig interesserer deg.

Fakta

Inger Grünbeck

Studieprogram ved NMBU: Miljøfysikk og fornybar energi

År for uteksaminering: 2020

Nåværende arbeidsplass: Stipendiat ved Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus (Rikshospitalet)

Andre relevante jobber, utplasseringer, trainee-stillinger eller lignende:

  • Sommerjobb ved AutoStore innen data science/data engineering

Publisert - Oppdatert

Del på