Landbruksroboten Thorvald leder an mot ny, grønn gullalder

Landbruksroboten Thorvald, som er utviklet av professor Pål Johan From, leder for robotgruppen ved NMBU, skaper stadig nye overskrifter.

«Det første autonome kjøretøyet i Norge blir ikke en bil, men landbruksroboten Thorvald,» spår Anders Waage Nilsen, Dagens Næringsliv (DN)-spaltist og kreativ leder i det digitale designbyrået Netlife Research, i dagens DN.

En ny, grønn gullalder

I artikkelen skriver han om hvordan vi trolig står på terskelen til en ny, grønn gullalder, og hvordan Norge er i en unik posisjon for til å ta en ledende rolle innen landbruksteknologi:

«Norske bønder er høyt utdannet og nevenyttige. Hvert eneste småbruk er i praksis et lite laboratorium, som gjør mest mulig ut av lokale produksjonsbetingelser. Det er tillit og god dialog mellom forskere, industrimiljøer og bønder. Vi har effektive kooperativer og en stat som kan stimulere til utvikling. Selv om det er svært langt frem til nettoeksport av norske landbruksprodukter, har vi alt som trengs for å skape teknologi og tjenester som kan selges på sultne, globale markeder,» skriver Waage Nilsen.

Les hele artikkelen her.

Thorvald ble satt i masseproduksjon i sommer, i følge Saga Robotics, selskapet som er opprettet for å kommersialisere teknologiplattformen Thorvald er bygget på.

Pål Johan From (t.v) viser frem Thorvald til Kronprinsparet under deres NMBU-besøk i mars.

Foto
Håkon Sparre, NMBU

Mer miljøvennlig og effektivt landbruk med roboter

Størrelsen og vekten på landbruksroboten gjør blant annet at man unngår jordpakkingen som en traktor medfører, noe som fører til opp til 20 % reduksjon av avlingene i dag.

Roboter som Thorvald er faktisk bedre enn tradisjonelle jordbruksmaskiner, som traktorer, på alle måter, mener From.

Bildet viser roboten Thorvald i felt.

Foto
NMBU

– Roboten forurenser ikke, til forskjell fra traktoren den overtar for. Den ødelegger ikke jorda som store tunge maskiner, som traktoren, gjør. Den gjør det mulig å produserer mer mat og den skaper bedre vekstforhold for plantene, sier han.

Thorvald er på mange måter bare en slags avansert verktøybærer, men det gjør at det også er veldig stort spenn i robotens bruksområder. Den kan bla. hjelpe til med å så, gjødsle og bekjempe ugress, bistå med innhøsting, overvåke åkeren for midd, sopp og plantesykdommer og bestråle planter med UV-B-lys. Thorvald vil også kunne estimere hvor stor avlingen blir slik at bonden kan planlegge bedre hvor mye hjelp han vil trenge til innhøstinga.

Les mer om Thorvald her.

Relatert innhold
Melkefjøset minutt for minutt

Melkefjøset minutt for minutt

Når teknologiutviklingen fremover gir oss stadig mer sanntidsovervåkning av livet i fjøset, kan vi på sikt praktisk talt følge dyra minutt for minutt.

Bruker droner og roboter til å finne nye plantesorter

Bruker droner og roboter til å finne nye plantesorter

Snart kan planteforskere ved NMBU ta en tur i åkeren og se på det som vokste der for et par år siden uten at det er behov for verken tidsmaskin eller skotøy. Det holder med et par briller og en datamaskin.

Published 6. oktober 2017 - 14:09 - Updated 15. juli 2021 - 11:31