Jakter på nordlyset

Av Cathrine Glosli

Scootersafari
ScootersafariFoto: Ida Grubben

Ida Grubben har en master i naturbasert reiseliv. I dag er hun ansatt i GLØD Explorer, hvor hun jobber med alt fra nordlysturer og skiturer på vidda, til booking, kano og kajakk. "For meg var det viktig å få seg en jobb hvor jeg ikke ble sittende fast på et kontor, en jobb hvor jeg kunne få vise frem vår fantastiske natur til folk fra hele verden", sier hun.

Kan du fortelle litt om din nåværende jobb?
Jeg er ansatt i en kombinasjonsstilling som kontorsjef og guide hos GLØD Explorer AS i Alta, noe som gir svært varierte arbeidsdager. Vi tilbyr både faste og skreddersydde naturbaserte, arktiske aktiviteter, opplevelser og ekspedisjoner for individuelle gjester, grupper og bedrifter. Her er vi to som er fast ansatt i 100 % stillinger, daglig leder og jeg. Vi har 4-5 guider som er deltidsansatte, og i tillegg har vi 17 guider til i poolen. Av arbeidsoppgaver kan det nevnes booking, planlegging og gjennomføring av forskjellige turer og arrangementer. Nå i vintersesongen går det mest i nordlysturer, trugeturer, fatbike og lengre skiturer på vidda.  I sommerhalvåret er det i hovedsak terrengsykling (Alta-området er et eldorado for stisykling!), kano og kajakk som gjelder. For meg var det viktig å få seg en jobb hvor jeg ikke ble sittende fast på et kontor, en jobb hvor jeg kunne få vise frem vår fantastiske natur til folk fra hele verden. Jeg har definitivt vært heldig og kapret det, som for meg, er drømmejobben!

Hvorfor valgte du å studere på NMBU?
Det ble naturlig for meg å velge NMBU og mastergradsstudiet i naturbasert reiseliv, etter en bachelor i friluftsliv og årsstudium i reiseliv. Gjennom de sistnevnte studiene fant jeg ut at jeg ønsket å jobbe ut mot naturen og med folk. Det å få mer kunnskap om næringen ville derfor være ideelt, og NMBU var det klart beste alternativet. I tillegg syntes jeg at studiet virket veldig interessant , og det at det var mer spesifikt rettet mot naturbaserte aktiviteter må jo sies å være enestående.

Hvilken nytte har du hatt av utdanningen du tok ved NMBU?
Jeg har helt klart hatt nytte av utdanningen jeg tok ved NMBU på flere områder. Man får en helt annen forståelse for helheten av næringen, noe jeg har brukt i jobbsammenheng i ettertid. Gjennom forelesninger, seminarer og konferanser treffer man mange personligheter det er verdt å ha kjennskap med, man får bygget nettverk som man kan dra nytte av senere.  

Råd til kommende studenter? 
Ta utdanningen seriøst og absorber alt av kunnskap! Skap gode relasjoner til folk dere møter underveis i studietiden, næringa består av ufattelig mange trivelige personer.  Etter endt studie på NMBU, følte jeg at jeg manglet litt på den praktiske delen av næringa, om dere kommer til å føle det samme anbefaler jeg en guideutdanning. Det finnes nå flere gode guideutdannelser både i Norge og i utlandet, tro meg, dere kommer ikke til å angre! Selv valgte jeg å ta et år på Svalbard hvor jeg studerte Arktisk Naturguide – en opplevelse jeg ikke ville vært foruten! Ved denne utdannelsen møter man erfarne og kunnskapsrike forelesere og veiledere, og man får god innføring i alle aspekter ved guiderollen, som storytelling, sikkerhet, natur-og kulturkunnskap, vertskapsrollen, førstehjelp og alt av praktiske ferdigheter.  

Fisketur i snøen
Fisketur i snøen Foto: Ida Grubben

Publisert - Oppdatert

Del på