Premiering av beste kronikk om naturbasert reiseliv

Av Cathrine Glosli

Hvert år premieres de beste kronikkskriverne på naturbasert reiseliv. Høsten 2019 var det masterstudent Vilde Johnsgård Nygaard som vant, og stakk av med den gjeve vandrepremien. 

Studentene ved masterprogrammet naturbasert reiseliv får hvert år en kreativ start på studiet når de må skrive en kronikk i kurset REIS202 «Introduksjon til masterstudiet i naturbasert reiseliv».
– Kronikkskriving er en nyttig øvelse, sier emneansvarlig, førsteamanuensis Stian Stensland.
– Da må studentene utrykke seg kort og konsist som «eksperter» på et tema. Dette er noe man ofte må kunne når man senere kommer ut i arbeidslivet.

Alle som får kronikken sin på trykk i emnet er med i konkurransen. Denne høsten ble masterstudent Vilde Johnsgård Nygaard premiert for å ha skrevet kullets beste kronikk. 

Tynset - mer enn en stor spark

Vilde skrev kronikk om Tynset sentrum, og hvordan tilreisende anser det som et gjennomfartsområde, og ikke bruker mer tid der enn absolutt nødvendig før de reiser videre. Det jobbes nå med en ny reiselivsplan for området. 

– Målet mitt med kronikken var å få politikerne i hjemkommunen min til å se viktigheten av å ha et sentrum som gjør at turister vil bruke lengre tid der, sier Vilde Johnsgård Nygaard. 

– Det har vært en spennende prosess. I begynnelsen var det litt skummelt å tenke på at andre skulle lese mine meninger, og enda skumlere var det å tenke at «hva om noen mener at mine meninger er helt på jordet!».

– Mitt beste råd til de som skal skrive kronikk for første gang er å senke skuldrene og bare gjøre det. Vi får så mye igjen for å tørre å mene noe. Tilbakemeldingene har utelukkende vært positive, og jeg må si at det frister til gjentakelse! 

Fra venstre: Tor Vale-Rugaas,  Vilde Johnsgård Nygaard (semesterets vinner, med sølvtastaturet), Torill Brandal Berge, Yosra Zouhar.
Fra venstre: Tor Vale-Rugaas, Vilde Johnsgård Nygaard (semesterets vinner, med sølvtastaturet), Torill Brandal Berge, Yosra Zouhar. Foto: Privat

Sykkelen er en del av løsningen 

– Det var en ny og annerledes erfaring å skrive kronikk, sier Tor Erling Rugaas .

Han etterlyste i sin kronikk mer satsing på sykkel-leder, for å åpne opp for et mer miljøvennlig og bærekraftig reiseliv. Teksten ble publisert i Nationen.  

– Det å velge seg et aktuelt tema, utforske litt kilder og nyhetssaker rundt temaet, gå litt dypere ned i materien og så skrive med et eget budskap til å passe inn i antall maksimale tegn, var spennende og samtidig lærerikt.
– I ettertid av innleveringen, så jeg at jeg burde ha redusert antall tegn ytterligere, og fikk gjort det før jeg sendte kronikken til Nationen.

Nei til flyplass, ja til økt kollektivtilbud 

– Det var krevende å skrive kronikk med tanke på at det skal være så kort og presist, men absolutt en god øvelse. Også veldig gøy å kunne se kronikken sin på trykk og få positive tilbakemeldinger på den, sier Yosra Zouhar. 

Hun etterlyste i sin kronikk mer satsing på kollektivtransport i Vågå-området. Med jevne mellomrom dukker diskusjonen om ny flyplass i området opp, og hun argumenterte i teksten at det vil være bedre å investere i annen samferdsel. 

Nei til luksusturisme på Nordpolen 

Torill Brandal Berge skrev kronikk om et luksusfirma som vil sende turister til Nordpolen. 

– Det var en lærerik prosess å skrive kronikk og erfaringen er nyttig for fremtidige meninger og kritiske spørsmål. Noe nervepirrende var det å få kronikken på trykk, men tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. Jeg mener at kronikk-oppgaven er en viktig øving i faget, da det er behov innsiktsfulle perspektiv i et hav av meninger, kommentarer og ulike synspunkt, sier hun. 

Fakta

Publiserte kronikker: 

Publisert - Oppdatert

Del på