Skal skrive ny lærebok om norske virveldyr

Av Cathrine Glosli

Jerv
JervFoto: Shutterstock

Professor emeritus Geir Sonerud og førstelektor Ronny Steen har fått stipend fra Fagbokforlaget til å skrive en ny lærebok om virveldyr. En slik bok har vært etterlyst av flere fagmiljø over hele landet. 

Bokidéen har sin bakgrunn i et emne som gis ved NMBU. Det omhandler virveldyr, som omfatter fisker, amfibier, krypdyr, fugler og pattedyr. I Norge forekommer 667 arter av virveldyr vilt, hvorav de fleste er fisker og fugler. Mange av disse artene er klassifisert som sårbare og krever spesielle forvaltningshensyn.

– Boka skal ta utgangspunkt i de norske virveldyrene, sier en av de kommende forfatterne, førstelektor Ronny Steen.

Etterlyst og etterspurt 

Dyrene skal omtales på ordens- og familienivå, med artseksempler. Det skal legges vekt på sammenhengen mellom bygning og levesett, bruk av leveområder, og den skal sette artene inn i en moderne økologisk sammenheng. 

Målgruppen for læreboken er studenter som tar høyere utdanning innenfor fagområdene biologi, økologi og naturforvaltning, lærere som underviser grunnskolen eller i videregående skole, og folk som er interessert i zoologi og artskunnskap. Steen kommenterer videre: 

– En slik lærebok er svært etterspurt av våre egne studenter, og vi har allerede fått bekreftet at flere høyskoler og universiteter rundt om i landet er interessert. 

Øremerket stipend 

Fagbokforlagets skrivestipender er øremerket skriveprosjekter som skal produsere nyskapende, grunnleggende lærebøker for høyere utdanning, fortrinnsvis på bachelornivå. Stipendet tildeles etter søknad og forutsetter utgivelse ved Fagbokforlaget. Stipendenes størrelse avgjøres av forlaget i hvert enkelt tilfelle og administreres av redaksjon for høyere utdanning. Stipendet utgjør tilsammen inntil kr 250 000 og tildeles to ganger i året.

Etter planen skal boka ferdigstilles i løpet av våren 2021. De ivrige forfatterne tar imidlertid ikke fri for å skrive, så den vil bli til på fritiden, innimellom alt annet. 

– Så dersom noen lurer, så vet dere hva vi driver med på kveldstid og i helgene på nyåret, sier Steen med et lurt smil.    

Publisert - Oppdatert

Del på