Kattefamilier med interesse for forskning søkes!

Av Cathrine Glosli

Huskatt med halsbånd med påsatt GPS-enhet. Del av NMBUs prosjekt "Kattesporet", som undersøker hva huskatten gjør når den er ute på tur.
Huskatt med halsbånd med påsatt GPS-enhet. Del av NMBUs prosjekt "Kattesporet", som undersøker hva huskatten gjør når den er ute på tur. Foto: Ronny Steen

NMBU har et pågående forskningsprosjekt som undersøker hva katten gjør når den er ute på egen hånd. I den anledning behøver forskerne hjelp fra familier med katter og barn i skolealder. 

Katter er populære kjæledyr. Bare i Norge er det anslått at 400.000 husholdninger eier cirka 767.000 katter. Til tross for populariteten, er det mye vi ikke vet. 

– Mye av kattens oppførsel er et mysterium for oss, sier NMBUs professor Torbjørn Haugaasen. 

Han forteller videre at mange av kunnskapshullene er knyttet til dens atferd mens den er ute.

– Vi slipper den ut, og den blir borte noen timer. Hvor den går og hva den gjør, vet vi ikke. Det skal vi finne ut, men da trenger vi familier som er interessert i å hjelpe til. 

Personer tilknyttet NMBUs prosjekt "Kattesporet", som skal finne ut hvor katten går når den er ute. Fra venstre: Fan Wu, Filip Sarfi, Torbjørn Haugaasen og Gina Sande Leikanger.
Personer tilknyttet NMBUs prosjekt "Kattesporet", som skal finne ut hvor katten går når den er ute. Fra venstre: Fan Wu, Filip Sarfi, Torbjørn Haugaasen og Gina Sande Leikanger. Foto: Cathrine Glosli

Undersøke hvor katten går

NMBUs forskere skal bruke GPS til å registrere katters aktiviteter utendørs, samt installere viltkameraer i eiernes hager. Barna i familien skal være med på forskningen.

– I den sammenheng trenger vi hjelp fra familier med barn i skolealder som har katt som kan bidra på prosjektet.

Katten skal ha på et halsbånd med GPS-sender som Eddie demonstrerer på bildet øverst. Den skal ha på senderen de gangene den er ute på egen hånd en ukes tid. I tillegg vil husstander med hage få forespørsel om å innstallere et lite viltkamera i hagen i samme periode. 

– Vi håper interesserte familier vil ta kontakt med oss, avslutter Haugaasen.  

Interessert i å delta? Meld din interesse her via dette skjemaet!

Publisert - Oppdatert

Del på