Fem nye år med fremragende forskning på radioaktivitet

Av Cathrine Glosli

Forlatt karusell og pariserhjul i Pirpyat, eksluderingssonen i Tsjernobyl.
Forlatt karusell og pariserhjul i Pirpyat, eksluderingssonen i Tsjernobyl. Foto: Shutterstock/Kateryna Upit

Norges forskningsråd har vedtatt å bevilge midler til ytterligere fem års forskning til NMBUs senter for fremragende forskning - CERAD SFF.

CERAD er et senter for fremragende forskning som jobber for å redusere usikkerheten i risikovurderinger knyttet til radioaktivitet. Senteret ser på effekter av radioaktivitet, blant annet gammastråling, alene og i kombinasjon med andre stressfaktorer. Målet er å bidra til grunnleggende kunnskap og bedre verktøy for å beskytte mennesker og miljø fra stråling. 

Senteret startet i 2012 og har nylig hatt sin midtveisevaluering. Norges forskningsråd, basert på evalueringskomitéens anbefaling, vedtok i styremøte den 18. juni 2018, å bevilge midler til ytterligere fem års forskning.

Trangt nåløye
– Å ha status som SFF-forskningssenter er et resultat av hard og målrettet jobbing i kombinasjon med gode forskningstradisjoner. Du når ikke gjennom dette nåløyet uten å ha hatt forskning på toppnivå i lang tid, sier dekan Sjur Baardsen.
– Det er hyggelig og vel fortjent at forskningsrådet anerkjenner CERADs resultater for den foregående femårsperioden, og viderefører bevilgningene.

Fakta

OM CERAD
CERAD er et senter for fremragende forskning som jobber for å redusere usikkerheten i risikovurderinger knyttet til radioaktivitet. Senteret ser på effekter av radioaktivitet, blant annet gammastråling, alene og i kombinasjon med andre stressfaktorer. 

Kilde: Forskningsrådet

Prosjektleder: Professor Brit Salbu

Prosjektnummer: 223268

Prosjektperiode: 2012 - 2022
 
Tildelt: 155,0 mill. NOK
 
Midlene er mottatt fra: SFF - Sentre for fremragende forskning
 

Publisert - Oppdatert

Del på