Ny bok: Jorda sitt nettverk

Av Cathrine Glosli

Jord
JordFoto: kram9/Shutterstock

Alt liv på jorda er avhengig av jord. Ei ny bok, redigert av NMBU-professor Bal Ram Singh, framhever samanhengen mellom jord, plantar, dyr og menneska si helse.

Foto: Håkon Sparre, NMBU

«Nasjonen som øydelegg jorda sin øydelegg seg sjølv», skreiv Franklin D. Roosevelt. Jord er avgjerande for alt landlevande liv på planeten.

– Jord er liv, seier NMBU sin professor Bal Ram Singh.

Som vekstmedium påverkar jordsmonnet maten vi et, både direkte og indirekte. Den gir viktige næringsstoff og dempar miljøforureinande stoff. Dersom jorda er giftig og brott ned, så vil det igjen påverke mat og avlingar. Jordsmonnet og tilhøyrande avlingar kan også vere medverkande til eksponering for skadedyr og patogen, samtidig som dei gir stoff og kan til og med motverke sjukdomar.

– Jordkvalitet er viktig på global skala, og ein nøkkelfaktor i utfordringa med mattforsyning og å hindre hungersnød, seier Singh.

Avgrense klimaendringar
Klimaendringane er for tida høgt på den globale agendaen.

– Jordsmonnet si rolle i forhold til klimaendringar er svært underkommunisert, seier Singh.
Han fortset med å forklare at jordsmonnet er tett tilknytt atmosfæren ved å vere både ei kjelde til og mottakar av drivhusgassar.

– Jordsmonnet er det største aktive terrestriske reservoaret av organisk karbon på planeten.

Eit tiår med jord
Jordsmonnet er så avgjerande for eksistensen vår at International Union Soil Sciences (IUS) sin har erklært 2015-2024 for å vere den internasjonalen tiåret for jord, og hylle den sentrale rolla jordsmonnet speler i å takle dei store utfordringane menneskeslekta står ovanfor: ressurs-, miljø-, helse- og sosiale.

I denne samanhengen har fleire bøker om dei mange varierte aspektane av jord og kvalitetane deira blitt publisert. Sist ut er boka med tittelen "The Nexus of Soils, Plants, Animals and Human Health ", redigerte av blant annan professor Singh.

– Ikkje berre er jord liv, jordsmonnet påverkar alle aspektar av liva, helsa og miljøa våre. I denne boka har vi summert den nyaste jordforskinga for den vanlege lesaren med generell interesse for natur og miljø.

Oversikt over dagens forsking
Boka inneheld 21 kapittel som skildrar jordsmonnet si rolle for helsa til planter, dyr og menneske. Den summerer dei nyaste forskingsresultata på desse viktige problema og gir ei omfattande oversikt over den globale verdien til jordsmonnet for jorda.

– Vi gjer vårt beste for å vise at jord og menneska si helse er tett forbundet, avsluttar Singh.

Fakta

Eksemplar kan bestillast direkte fra forlaget eller IUSS sitt sekretariat for 24,90 euro (paperback). IUSS-medlemmar kan bestille fra sekretariatet til redusert pris (20,00 euro). Dersom du bestiller 10 eksemplarer, får du ei bok gratis.

Publisert - Oppdatert

Del på