Gress setter fart på kornveksten

Av Cathrine Glosli

Gress
GressFoto: Pixabay

Et stort forskningsprosjekt med forskere fra NMBU, NIBIO, NLR, Bygdeforskning og Høyskolen Innlandet har undersøkt muligheter og begrensninger for for hvordan forbedret agronomisk praksis kan bidra til økt og bærekraftig matproduksjon i Norge.

Til tross for bedre kornsorter øker ikke avlingene som forventet. Mye av årsakene finnes i jorda viser forskningsprosjektet Agropro. Dårlig jordstruktur som følge av jordpakking er en viktig årsak. Mangel på vekstskifte en annen.

– Innen korn har graseng i omløpet en svært positiv effekt. Det bekrefter omløpsforsøket på arealet til NMBU på Ås, som ble etablert i 1953. Enkeltresultater viser over 30 prosent meravling, forteller førsteamanuensis Marina Bleken ved NMBU. Å veksle mellom å produsere gras og korn gir også bedre jordstruktur.

Les hele oppslaget i Nationen her. 

Publisert - Oppdatert

Del på