Studenter med forslag til utviklingsstrategier for Norefjell og Reinsjøfjell

Av Jayne P Lambrou

Hyttefelt i Flå, Norge.
Hyttefelt i Flå, Norge.Foto: Morten Clemetsen

Studenter fra NMBU har arbeidet frem forslag til strategier for bærekraftig utvikling av områdene Norefjell og Reinsjøfjell. Resultatene vil være kunnskapsgrunnlag i et prosjekt for regionen, om besøksforvaltning og bærekraftig reiselivs- og hytteutvikling.

Hver høst reiser masterstudenter fra Fakultet for landskap og samfunn til utvalgte regioner, hvor de undersøker muligheter for bærekraftig forvaltning og verdiskaping i området. Utgangspunktet er landskapene og lokalsamfunnene. Feltarbeidet inngår i undervisningen i emnet Regional landskapsplanlegging og lokalsamfunnsutvikling, og gir studentene viktig praksiserfaring. 

Les rapporten: Bærekraftig besøksforvaltning og lokalsamfunn i og ved Norefjell – Reinsjøfjell (pdf)  

Lærer seg samarbeid 

Høstens kull fikk i oppgave å undersøke regionen Norefjell og Reinsjøfjell, med kommunene Krødsherad, Flå, Sigdal og Nore og Uvdal. I kommunene er det sterkt press for utbygging av hyttefelt og utvikling av reiseliv. I løpet av feltperioden reiste studentene rundt i områdene for å gjøre seg kjent med landskap, kultur og befolkningen, både fastboende og hyttefolk. Slik fikk de innsikt i muligheter og utfordringer for utvikling av områdene. 

– Det å treffe folk i felt, i reelle situasjoner og med reelle problemstillinger, gir studentene en unik mulighet til læring, forteller Knut Bjørn Stokke, en av de ansvarlige for emnet.  

Undervisningen legger også opp til at studentene skal jobbe på tvers av ulike fagdisipliner. Studentene kommer fra studieprogrammer innen landskapsarkitektur, by- og regionplanlegging og naturbasert reiseliv.  

– I arbeidslivet er det en viktig ferdighet å kunne samarbeide med folk som har en ulik fagbakgrunn enn deg selv, derfor jobber studentene i grupper som er tverrfaglige, forklarer Stokke.  – I tillegg blir resultatet ofte bra når ulike kunnskapsfelt får bryne seg mot hverandre.  

Samarbeid med lokalsamfunn 

NMBU er partner i et samarbeidsprosjekt for regionen, INNOMET, støttet av Regionalt forskningsfond Viken. Prosjektet skal følge prosesser for bærekraftig besøksforvaltning i området Norefjell–Reinsjøfjell. Studentrapportene vil være et kunnskapsgrunnlag i prosjektet.  

Studentene jobbet i grupper med temaer som muligheter for kulturlandskapet i Eggedal, ferdsel i villreinens områder ved Haglebu, stedsutvikling i Noresund, bærekraftig helårsutvikling i Norefjell, bred verdiskaping i Nore og Uvdal, og sosial bærekraft knyttet til hytteutbygging og lokalsamfunn i Flå. 

Undervisningsopplegget beror på velvillighet fra regionene hvor feltstudiene gjennomføres, både fra forvaltningen, og representanter fra næringslivet og lokalbefolkningen. 

– Vi vil rette en stor takk til alle som har stilt opp for studentene våre, og som har delt av sine kunnskaper og erfaringer i løpet av feltarbeidsdagene, sier Stokke. – Det er takket være våre samarbeidspartnere at vi har et så godt undervisningstilbud på emnet vårt. 

Publisert - Oppdatert

Del på