Reddet matfrø fra krigsherjet land

Av Jayne P Lambrou

The Seed Vault in the Arctic province of Norway, Svalbard.
The Seed Vault in the Arctic province of Norway, Svalbard.Foto: Borkowska Trippin / Shutterstock

Frø fra Syria har funnet en trygg havn på Svalbard og er nå tilgjengelig for bønder og planteforskere over hele verden, forteller NMBUs Ola Westengen.

– Vi visste at vi var med på et historisk øyeblikk da vi bar frøboksene fra Syria inn i frøhvelvet i 2013, forteller Noragric-forsker Ola Westengen, tidligere driftskoordinator for Svalbard globale frøhvelv.

– Kontrasten mellom det stille polarlandskapet på Svalbard og det krigsherjede landet som sendingen kom fra bare noen dager tidligere var ufattelig, skriver han i Nature Research.

Hør Westengen fortelle om redningsaksjonen på NRK Ekko.

Westengen forteller om hvordan frø ble hentet ut fra en internasjonal genbank utenfor Aleppo i Syria. Han skriver utførlig om redningsaksjonen i en ny artikkel i tidsskriftet Nature Plants, sammen med kolleger fra ICARDA, NordGen og Crop Diversity Trust.

Matsikkerhet er avhengig av avlingsmangfold, variasjoner i planteegenskaper som gjør at de klarer å tilpasse seg ulike typer belastninger - som pestsykdommer og klimaendringer - og av evnen til å maksimere utbyttet. Stadig mindre biodiversitet og en økende monokultur (å dyrke kun én planteart) truer matsikkerheten over hele verden.

Syrias International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) var blant de første som deponerte frø i frøhvelvet på Svalbard. De klarte å duplisere mer enn 80% av samlingen sin før den siste ansatte måtte forlate genbanken på grunn av krigen. ICARDA har nå bygget opp samlingene sine og har igjen begynt å distribuere frø internasjonalt fra sine nye tilholdssteder i Marokko og Libanon.

ICARDA har et stort antall unike frø fra regionen der landbruket først oppsto. Slik kan de bevare en bred variasjon av planteegenskaper som er viktige for å gjøre avlinger mer motstandsdyktige mot klimaendring, plantepest og andre sykdommer. Men som Westengen skriver, er genbanken også utsatt for katastrofer, både menneskeskapte og naturlige. Genbankens evne til å ta vare på avlingsmangfold, og dermed maten vår, er avhengig av solide styresett, vitenskap, økonomisk støtte og internasjonalt samarbeid.

Out of Syria - Westengen oppsummerer artikkelen i Nature Research-bloggen 

 _______________

Les artikkelen i Nature Plants:
Safeguarding a global seed heritage from Syria to Svalbard
Ola Westengen, Charlotte Lusty, Mariana Yazbek, Ahmed Amri & Åsmund Asdal.

Fakta

__________

Mer fra Westengen:
Out of Syria 
Intervju på NRK Ekko 

Publisert - Oppdatert

Del på