Prosjektstøtte til forskning på nytt antibiotikum

Av Siri Eikrem Skotland

Antibiotikumet dreper 100% av sensitive bakterier. Ingen spontanresistens er oppdaget.
Antibiotikumet dreper 100% av sensitive bakterier. Ingen spontanresistens er oppdaget.Foto: MolMik

S. pneumoniae er sammen med M. tuberculosis de bakterieartene som tar flest liv på verdensbasis.  Forskere ved KBM har nå oppdaget et nytt antibiotikum med lovende egenskaper mot disse bakterieartene, og har fått tildelt et FRIMEDBIO-prosjekt for å karakterisere dette.

Penicillin er førstevalg ved behandlingen av pneumokokk-infeksjoner, men siden 1980-tallet har det blitt registrert stadig økende penicillinresistens blant kliniske isolater av pneumokokker. Samme resistensutvikling har funnet sted for tuberkulose, som i dag behandles med en cocktail av 3-4 ulike antibiotika.

Forskergruppa Molekylær Mikrobiologi ved KBM har oppdaget et nytt antibiotikum med lovende egenskaper. Dette blir produsert av en ny bakterieart som er isolert fra Oslofjorden.  Antibiotikumet er relativt smalspektret, men er allikevel aktivt mot både Streptococcus pneumoniae og Mycobacterium tuberculosis.

Forskergruppa har nå fått et FRIMEDBIO-prosjekt for å karakterisere antibiotikumet mhp. struktur, virkningsmekanisme og aktivitet: "Purification, characterization, and structure determination of a novel antibiotic highly active against Streptococcus pneumoniae"Prosjektet ledes av professor Leiv Sigve Håvarstein, KBM, NMBU

Vi gratulerer!

Publisert - Oppdatert

Del på