Kurs under planlegging: Uforsking og analyse av data fra viltkameraer

Kamerafeller har blitt et utbredt og kraftig verktøy for å samle vitenskapelige data om dyreliv med minimal forstyrrelse. Bilder fra kamerafeller kan hjelpe med å besvare en rekke spørsmål om status og dynamikk i dyrepopulasjoner og samfunn. I dette kurset vil du lære hvordan du setter opp viltkameraer og utforsker, oppsummerer og analyserer data fra kamerafeller
Påmeldingsfrist
Ikke avklart
Oppstartsdato
Antageligvis 2026
Studiepoeng
Antageligvis 3-5
Pris
Ikke avklart
Tid og sted
Tid: Antageligvis 2026 Sted: NMBU
Om kurset
Studier med kamerafeller brukes nå rutinemessig for å skaffe informasjon om biologisk mangfold, artsfordeling, overflod og atferd. Denne informasjonen kan og bør informere forvaltnings- og bevaringsinnsats.
Fakultetet for miljøvitenskap ved NMBU vurderer å starte et kurs som underviser i moderne tilnærminger for analyse av data fra studier med kamerafeller. Kurset vil dekke en rekke analytiske mål, fra grunnleggende men informative oppsummeringer til avanserte metoder som tar hensyn til ufullkommen deteksjon og kan estimere ulike økologiske parametere og faktorene som påvirker dem. Deltakerne vil få praktisk veiledning i å sette opp, utforske, oppsummere og analysere data fra kamerafeller. Selv om kurset fokuserer på analyse av data fra kamerafeller, vil mange av kursmodulene være direkte relevante for analyse av andre typer artsobservasjonsdata, som data fra akustiske undersøkelser, direkte observasjon, levende fangst og eDNA-undersøkelser.
Hvem er kurset for
Dette kurset er rettet mot studenter, forskere og praktikere som for eksempel forvaltere, konsulenter, biologer og vitenskapelige utredere som er interessert i å få en bedre forståelse av hvordan vanlige økologiske feltdata kan omgjøres til handlingsbar informasjon om status, dynamikk og drivkrefter i dyrepopulasjoner og -samfunn.
Innhold
I dette kurset vil du:
- Få en oversikt over grunnleggende og anvendte spørsmål som kan besvares med data fra kamerafeller
- Bruke R, et statistisk programmeringsmiljø som i dag er den mest brukte og fleksible statistikkprogramvaren.
- Bruke ekte data fra kamerafeller fra ulike prosjekter for å undervise både grunnleggende og avanserte konsepter rundt deres analyse.
- Kunne beskrive en arbeidsflyt for å formatere og oppsummere data fra kamerafeller før analyse.
- Få en introduksjon for ulike former for belegg/anvendelsesanalyse som et kraftig verktøy for å analysere data fra kamerafeller, samtidig som det tas hensyn til ufullkommen deteksjon.
- Måter kamerafelledata kan brukes til å kvantifisere og besvare spørsmål om artsfordelinger, mangfold, atferd (inkludert døgnaktivitet) og mer.
- Tolke og visualise av resultater for handlingsmuligheter og effektiv kommunikasjon.
Kurset vil bruke ekte data fra kamerafeller fra ulike prosjekter for å undervise både grunnleggende og avanserte konsepter rundt deres analyse. Undervisningsformen vil kombinere korte forelesninger med praktiske øvelser. Gruppearbeid vil utgjøre en viktig del av kurset.
Læringsmål og pensum
Ved å følge kurset vil du få:
- Erfaring med å bruke ulike analytiske tilnærminger for å besvare grunnleggende og anvendte spørsmål innen dyreøkologi med kamerafelledata. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til, belegg/anvendelsesanalyse, artsfordelingsmodeller og analyse av døgnaktivitet.
- Erfaring med å utforske og oppsummere data fra kamerafeller.
- Erfaring med hierarkiske analytiske metoder som tar hensyn til ufullkommen deteksjon.
- Kunnskap om hvordan du tolker, visualiserer og kommuniserer resultatene fra studier med kamerafeller.