Kurs: Planlegging og prosjektering av mindre vann- og avløpsløsninger

safdafsfdsa

Målet for kurset er å gi fagpersoner/rådgivere tilstrekkelig kompetanse for å kunne utarbeide tilfredsstillende dokumentasjon som grunnlag for søknad om utslippstillatelse og byggetillatelse for små utslipp.

Påmeldingsfrist

23.04.2025

* Avmelding

Oppstart

Juni 2025

Eksamen

15. oktober 2025, kl. 12:00

Frist innlevering av prosjektoppgave

Pris

Tid og sted

TidSted
1. samling: Tirsdag 3. juni - torsdag 5. juni 2025Campus NMBU, Ås
2. samling: Mandag 8. september - onsdag 10. september 2025Campus NMBU, Ås
Innleveringsfrist for prosjektoppgave: 15. oktober 2025, kl. 12:00Canvas

Det er ikke mulig å følge samlingene digitalt!

Kurset gjennomføres med to kurssamlinger av tre dager. Kurset vil i hovedsak samkjøres med kurset Forvaltning av mindre vann- og avløpsanlegg. Dette både av faglige, praktiske, og sosiale hensyn. Kurset avsluttes med en prosjektoppgave som grunnlag for studiepoeng.

Overlapping

Reglene er slik at man ikke kan få studiepoeng flere ganger for det samme stoffet. Kursdeltakere som tidligere har gjennomført kurset Mindre avløpsanlegg (<50 pe) – regelverk, planlegging og oppfølging eller Forvaltning av mindre vann- og avløpsanlegg, og oppnådd studiepoeng på NMBU, vil derfor kun få 2,5 studiepoeng for dette kurset her nå.

Opptakskrav

  • Det kreves minimum to års arbeidserfaring
  • Opptakskravet er generell studiekompetanse


eller

  • Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om å få godkjent din Realkompetanse. Du må fylle 25 år eller mer det året du skal søke om opptak. For å dokumentere realkompetansen din må du legge ved kopier av relevante vitnemål for utdannelse og attester for praksis/yrkeserfaring. Dokumentasjonen skal lastes opp sammen med søknaden din. Du må dokumentere yrkespraksis og utdanning for at det skal telle med i vår vurdering av din søknad.

Målgruppe

Fagpersoner/rådgivere (nøytrale fagkyndige/ prosjekterende), som skal gjøre vurderinger og undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning og utarbeidelse av dokumentasjonsgrunnlag for søknader om utslippstillatelse og byggetillatelse.

Faglig ansvar

Faglig ansvarlig for kurset er professor Arve Heistad fra Fakultet for realfag og teknologi ved NMBU. I tillegg vil seniorrådgiver Guro Hensel fra Norsk institutt for bioøkonomi og rådgiver Gjertrud Eid fra Norsk Vann være sentrale forelesere.

Læringsmål

Gjennom kurset skal deltakerne:

  • Gjennomgå det mest sentrale regelverket og få forståelse for juridiske rammebetingelser som påvirker valg av løsning og beslutninger
  • Forstå de ulike roller
  • Forstå regelverket med tanke på søknader og få forståelse av forskjeller mellom plan- og bygningsloven og forurensningsforskriften
  • Kunne utarbeide dokumentasjon for innsending av søknader og begrunne valgt løsning
  • Se helheten og kunne vurdere muligheter og begrensninger i et område og se dette i sammenheng med vanntilstand, forurensningsfare, brukerinteresser, helse og naturmiljø
  • Få inngående kunnskap om de ulike typer mindre avløpsanlegg for å kunne planlegge, prosjektere/dimensjonere og dokumentere den anbefalte avløpsløsningen
  • Kunne beskrive nødvendig behov for drift og vedlikehold av ulike anleggsløsninger
  • Få kunnskap om ulike resipienttyper og brukerinteresser som må vurderes
  • Kunne gjennomføre de nødvendige undersøkelse som må gjennomføres som grunnlag for valg av enhver type avløpsløsning

Nettleksjoner

I forkant av hver kurssamling skal kursdeltakerne gjennomføre et gitt antall nettleksjoner som forberedelse til kurssamlingene. Forventet tidsbruk ca 15 timer før hver kurssamling. Alle kursdeltakere må gjennomføre nettleksjonene før de møter på kurssamling, og innhold i nettleksjonene er en del av pensum til eksamen.

Nettleksjonene vil være tilgjengelige i Canvas, som er den digitale læringsplattformen som benyttes ved NMBU.

Kursdokumentasjon / pensum

Alle kursdeltakerne vil få informasjon om den aktuelle kursdokumentasjonen, og må selv laste ned de aktuelle dokumenter. Det må regnes med noen kostnader til kjøp av enkelte rapporter (anslått kr. 400-800,-). Følgende er pensum i kurset:

  • Nettleksjoner
  • Filmer som vises i kurset
  • Norsk Vann rapport 257/2020, Etablering og drift av mindre avløpsanlegg
  • Norsk Vann rapport 262/2021, Undersøkelser som grunnlag for valg av renseløsning
  • Norsk Vann rapport 245/2020, Tilstandsvurdering av infiltrasjonssystemer
  • Norsk Vann rapport 288/2024, Veiledning for dimensjonering av mindre avløpsanlegg
  • Aktuelle VA/Miljø-blader/Vannstandard

Det kan bli justeringer i pensumlisten frem mot kursstart.

Arbeidsmengde

Kurset er på 7,5 studiepoeng. Det er normert til 180-190 timer arbeidsbelastning (ca 5 arbeidsuker). Dette er ca tidsforbruk du må regne å bruke på kurset totalt, herunder nettleksjoner, samlinger, selvstudium og eksamen.

Eksamen

Prosjektoppgave i etterkant av siste kurssamling. Innleveringsfrist for prosjektoppgaven er 15. oktober 2025, kl 12.00. For å kunne gå opp til eksamen kreves det minimum 80% oppmøte på kurssamlingene. Det gis ikke noe kursbevis til deltakere som ikke oppnår bestått eksamen.

Kursavgiften dekker

Kursavgiften inkluderer lunsj på kurssamlingene. Utgifter til reise og opphold dekkes av den enkelte kursdeltaker. Vi praktiserer «førstemann til mølla – prinsippet» ved påmelding.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 10 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.

Kontaktpersoner:

Portrettbilde av Guro Hensel

Guro Hensel

Seniorrådgiver NIBIO

Faglig informasjon om kurset

Logoene til NMBU, NIBIO og Norsk Vann