Kurs: Naturregnskap

Hvordan regne på økosystemtjenester og ikke-prissatte verdier.

Forsker som måler vannkvalitet i myr

Kurset er under gjennomføring. Ved å fylle ut skjemaet meld din interesse vil du få informasjon om fremtidige gjennomføringer av kurset

Naturregnskap kan synliggjøre naturens bidrag i nasjonale økonomier på en standardisert måte. Dette brukes nå i nasjonalregnskap i flere land, deriblant Storbritannia  

Påmeldingsfrist

15. desember 2024

* Avmelding

Oppstartsdato

20. januar 2025

Pris

Bakgrunn

Det har vært mye debatt om nytte og relevans av økosystemtjener som konsept og Det har vært mye debatt om nytte og relevans av økosystemtjenester som konsept og rammeverk. Forankringen i nasjonalregnskap og FNs aksept av SEEA som en standard kan føre til en større aksept i norsk forvaltning. Det forventes behov også på kommunalt nivå. Det er også mulig at det vil bli rapporteringsplikt i henhold til denne standarden for selskaper fra 2026. Dette kurset vil gi deg praktisk kompetanse i å verdsette økosystemtjenester og samle det til en total økonomisk verdi (TEV). 

Målgruppe

Rådgivere og politikere i kommune og fylke samt ansatte ved konsulentselskaper som trenger faglig påfyll.

Forkunnskaper

Det er ingen obligatoriske forkunnskaper og kurset er åpent for alle som har en interesse for naturregnskap og økosystemtjenester. 

Læringsmål og pensum

Etter å ha fullført kurset skal deltakerne ha:

  • Forståelse og oversikt over prinsippet og de ulike tilnærminger av økosystemtjenester som konsept og som brukbar metode for å sammenligne alternativer, for eksempel plan-alternativer;
  • Tilegnet seg kunnskap om ulike måter for verdsetting av ikke prissatte verdier;
  • Praktisk kompetanse for å sette opp en verdsetting av ulike tjenester og aggregere det i monetære enheter til en Total Økonomisk Verdi (TEV).

Format

To halvdagssamlinger med to måneds mellomrom for utarbeiding av en egen case i små arbeidsgrupper (2-3 personer):

  • 20. januar 2025: Første samling (12:00 - 16:00) - teoretisk og historisk bakgrunn, status naturregnskap, presentasjon

  • Gruppearbeid (flere, minst 4) fysiske eller digitale møter i arbeidsgrupper, leder til en kort rapport etter en mal gitt av emneansvarlige, og en presentasjon

  • 17. mars 2025: Andre samling (12:00 - 16:00): korte (5-10 minutter) presentasjoner av gruppe-arbeid med diskusjon; sammendrag om styrker og svakheter av en slik metode; avsluttende oppsummering.

Samlingene 20. januar og 17. mars vil foregå på NMBUs campus. Det serveres enkel lunsj til begge samlingene.

Emneansvarlig

Emneansvarlig vil være Jan Vermaat, professor og forskningsdekan ved fakultetet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA).

I tillegg vil det være flere medvirkende lærere fra andre fakulteter, samt eksterne samarbeidspartnere.

Kursbevis og eksamen

Kurset arrangeres uten eksamen, og gir derfor ikke studiepoeng. Deltakerne som deltar på minst 80 % av samlingene og gjennomfører gruppearbeidet mellom samlingene vil få utstedt et kursbevis fra NMBU.

Kursavgiften dekker

Kursavgiften inkluderer enkel lunsj på samlingene. Deltakerne må selv dekke utgifter til reise og opphold

Påmelding

 Vi følger "først til mølla"-prinsippet ved påmelding.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfristen, 15. desember 2024, belastes med en avgift på kr 4000,-. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldt til at kurset kan gjennomføres.

Kontaktpersoner: