Kurs: Besetningsmedisin gris

Kurset gir en faglig oppdatering på sentrale emner innen svineproduksjon. Kurset består av tre samlinger som fokuserer på sped- og smågrishelse, purker inkludert reproduksjon og slaktegrishelse. Aktuelle sjukdommer inkludert produksjonsrelaterte lidelser som magesår og halebiting vil bli belyst. Det fokuseres på kursdeltakernes rolle som besetningsveterinærer i svinebesetninger.
Hvis du skriver inn navn og epostadresse i lenka under, så vil du få en epost når kursets nettside er oppdatert med datoer og aktiv påmeldingslenke.
Oppstart
2025 / 2026
Studiepoeng
10
Pris
Ikke avklart
Dette er et kurs med tre samlinger. Hver samling vil foregå over to dager. Deltakere som vil ha studiepoeng, må delta på alle tre samlingene og få godkjent obligatoriske hjemmeoppgaver etter hver samling. De som ønsker kursbevis må også delta på alle samlingene. Kursbevis deles ut på siste samling.
Målgruppe
Veterinærer som har gris eller har et ønske om å ha gris i sin praksis eller i sitt arbeidsområde.
Kursinnhold
Samling 1:
Sped- og smågrishelse, fokus tarmhelse
- Dokumentasjons- og styringsverktøy, besetningsdata (Ingris, Helsegris)
- Sped-/ smågrismanagement (konvensjonell drift og SPF) inkl. fôring og miljø
- Utvalgte sjukdommer og produksjonsrelaterte lidelser i sped- og smågrisfasen
- Besetningsutredning, prøvetaking og diagnostikk
- Behandling og forebygging/rådgivning
Samling 2:
Purkemanagement
- Dokumentasjons- og styringsverktøy, besetningsdata (Ingris, Helsegris)
- Purkemanagement, konvensjonell drift eller SPF (vaksiner, fôring av robuste purker for optimal holdbarhet og melkeytelse, fødselsmanagement)
- Utvalgte sjukdommer og produksjonsrelaterte lidelser hos purker, inkl. magesår, klauv- og beinlidelser, cystitt og postpartum dysgalactia syndrome (PPDS)
- Prøvetaking, obduksjon og diagnostikk
- Behandling og forebygging/rådgivning
Samling 3:
Slaktegrishelse
- Dokumentasjons- og styringsverktøy; hvorfor motivere slaktegrisprodusenter til å bruke Ingris?
- Slaktegrismanagement (konvensjonell drift og SPF) inkl. fôring og miljø
- Utvalgte sjukdommer og produksjonsrelaterte lidelser hos slaktegris inkl. magesår, halebiting og beinlidelser
- Besetningsutredning, prøvetaking, obduksjon og diagnostikk
- Behandling og forebygging/ rådgivning
- Økonomi i produksjonen
Skriftlige innleveringsoppgaver
Det vil være en oppgave tilknyttet hver samling. Man må ha tilgang til eller være tilknyttet en grisebesetning for å levere oppgaver på kurset. Mer informasjon om oppgavene kommer senere.
Læringsmål
Kunnskap og forståelse
Oppdatert kunnskap om moderne svinehold, besetningsutredninger, prøvetaking og diagnostikk. God kunnskap om dataverktøy og tolkning av besetningsdata og prosedyrer for rådgivning i besetninger.
Ferdigheter
Kunne utføre prøvetaking for diagnostikk, resultatbedømmelser, behandle og forebygge aktuelle sjukdommer i henhold til oppdatert kunnskap. Kunne utføre god rådgivning i besetninger som har utfordringer med produksjonen.
Holdinger og etikk
Kursinnholdet skal gi deltakerne en god basis for å kunne vurdere forhold i besetninger opp mot dyrevelferd. Risikofaktorer for utbrudd av sjukdommer og forebyggende tiltak som gode driftsrutiner og godt miljø vil bli belyst. Relevant lovverk vil bli behandlet i løpet av alle tre moduler for å bevisstgjøre kursdeltakerne i deres arbeid opp mot produsentene.
Pensum
Undervisningsmaterialet og forelesningsnotater er pensum. Dette legges i Canvas sammen med relevante artikler og oppgaver. Alle kursdeltakere får tilgang til Canvas.
Eksamen
Eksamen er frivillig og avholdes i henhold til NMBU sine regler. Etter hver samling blir det en deleksamen i form av en innleveringsoppgave, som evalueres med bestått/ikke bestått. For å få studiepoeng må alle deleksamenene være bestått og man må ha deltatt på alle samlingene.
Faglig ansvar
Marianne Oropeza-Moe, førsteamanuensis, Institutt for produksjonsdyrmedisin, NMBU.
Opptakskrav
Generelt krav for delta på videreutdanningskurs med kursavgift er to års arbeidserfaring.