Et ar ved montana state university

 

I Montana kan du fiske din egen middag
I Montana kan du fiske din egen middag Photo: Gry Gasbjerg

Det å dra på utveksling er en utfordring og har for meg vært svært verdifullt. Jeg studerer Naturforvaltning på Ås og dro på utveksling til Montana State University (MSU) i Bozeman i skoleåret 08/09. Prosessen med at søke fra UMB var forholdsvis rett frem og folkene, både ved UMB og MSU var svært hjelpsomme hvis det oppstod problemer eller spørsmål. Selve søkeprosessen tar litt tid, så kom i gang tidlig. Det er mange papirer som skal sendes frem og tilbake, det skal søkes etter visum og fagvalg bør planlegges. Spesielt papirer i forbindelse med pengestøtte lånekassen kan ta tid å ordne, så start tidlig. Det er kjipt å sitte i utlandet med lite eller ingen penger på konto, spesielt i starten av oppholdet da det er mange småting som skal ordnes.

 

Montana kan gi deg mange friluftslivsopplevelser
Montana kan gi deg mange friluftslivsopplevelser Photo: Gry Gasbjerg

Da jeg kom til MSU var det et meget velorganisert utvekslingsteam som tok imot oss, de ga den informasjon som var nødvendig og var dyktige til hjelpe hvis man hadde spørsmål, det være seg spørsmål ang hvilke fag som var mulige å ta, hvor man skulle dra på tur til osv. Gjennom hele året sender de informasjonsbrev om hva som skjer i Bozeman by og på skolen, så man unngår at gå glipp av noe.

 

Selve skolesystemet var litt av en utfordring å vende seg til. Mange av foreleserne forventer at man kommer til absolutt ALLE timer og gir ofte lekser/hjemmeoppgaver som har en hurtig innleveringsfrist. I noen fag er det eksamen hver tredje uke, mens andre fag har få. Alt avhenger av professoren som underviser. Generelt er de meget positivt innstilt til utvekslingsstudenter og hjelper gjerne hvis det skulle være behov. Fagene er gode, interessante og holder vanligvis et høyt nivå.

 

Når hverdagen ikke har vært preget av skole er det blitt en del turer i den praktfulle naturen som omringer Bozeman. Yellowstone er kun 1,5 times biltur unna og det har blitt en hel del turer inn i parken gjennom året. På vinterstid var dette et skiparadis, og for meg var sesongkort til det nærliggende skiområde; Bridger Bowl et ”must”. Her kan man stå på ski i ”the cold smoke”.

 

Gry Gasbjerg anbefaler p det sterkeste  reise p utveksling
Gry Gasbjerg anbefaler p det sterkeste reise p utveksling Photo: Gry Gasbjerg

Montana er en stat med western kultur og Bozeman er intet unntak, levende cowboy’s er å se overalt. Skolen tilbyr for eks. studiepoeng innen western ridning (kan anbefales i aller høyeste grad), noe jeg benyttet meg av. Det er et universitet med flere forskjellige kulturer og mange internasjonale studenter finner veien hit, noe som setter preg på ulike arrangementer som skjer i og omkring skolen, og det gir en ny dimensjon å leve i et slikt miljø.

 

Jeg vil anbefale folk på det sterkeste å reise på utveksling, det er utfordrende og til tider grenseoverskridende å skulle være borte fra familie og venner. Man vokser som person og får opplevelser som fester seg på netthinnen. Man får satt sin egen studieverden i perspektiv og dannet vennskap på tvers av verden, kultur og religion. Verden blir mindre og lysten til å reise ytterligere blir bare større. Grip sjansen og dra av sted et semester eller to…… du vil ikke angre på det.

Published 14. August 2014 - 14:31 - Updated 19. August 2020 - 11:22