Detaljer om emnet BIO235

BIO235 Bioteknologi og kjemi i næringslivet

Emnet kan ha endringer på grunn av koronautbruddet. Sjekk Canvas og studentWeb.

English course Information

Søk etter andre emner

Viser emnet slik det undervises i studieåret med start i 2020 .

Emneansvarlige: Knut Rudi
Medvirkende: Lars Jordhøy Lindstad
Studiepoeng: 5
Ansvarlig fakultet: Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Frekvens: Årlig
Undervises på språk: NO
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Begrensning antall plasser:
30
Undervises i periode:
Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen
Første gang: Studieår 2020-2021
Fortrinnsrett: <p>Bachelorprogrammene i bioteknologi og kjemi</p><p>Masterprogrammene i bioteknologi og kjemi</p><p>Masterprogrammet i teknologi, retning kjemi og bioteknologi</p>
Emnets innhold:

Emnet vil gi en introduksjon til hvordan næringslivet jobber. Emnet vil ha hovedfokus på kvalitetskontroll, risikovurdering og ulike kjemiske og bioteknologiske prosesser, samt lovgivning/krav og dokumentasjon av prosesser og produkter.

Det skal skrives en rapport der man velger seg en bedrift og evaluerer kvalitetssystemer og risiko som er forbundet med produkter/tjenester i denne bedriften, samt hvilke krav det er til dokumentasjon av disse. Rapporten presenteres gruppevis for de de andre studentene.

Emnet vil bidra til FNs bærekraftsmål 9 (Innovasjon og infrastruktur: Bygge solid infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon).

Læringsutbytte:

Kunnskaper

  • Kunnskaper om kvalitetsstandarder og lovgivning knyttet til  produksjon i næringslivet
  • Kunnskaper om produktutviklingsprosesser
  • Kunnskap om risikovurdering
  • Kunnskap om krav til dokumentasjon
  • Kunnskaper om kjemi og bioteknologi i næringslivet i Norge

Ferdigheter

  • Kunne sette opp kvalitetssystem for enkle tjenester og produkter
  • Være istand til å risikovurdere produkter/prosesser
  • Kunne sette opp plan for utvikling av enkle produkter
  • Være i stand til å dokumentere produkter og prosesser

Generell kompetanse

  • Være i stand til å jobbe i næringslivet
  • Kjenne til samspillet mellom næringslivet, myndigheter og akademia
Læringsaktiviteter:
  • Forelesninger.
  • Gruppeoppgaver.
  • Muntlig presentasjon.
  • Ekskursjon til bedrifter.
  • Karrieredag (KBM).
Læringsstøtte:
Kontakt med lærere via Canvas og e-post. Forelesningsnotater legges ut i Canvas. 
Pensum:
Forelesninger og utvalgte vitenskaplige artikler.
Forutsatte forkunnskaper:
KJM100 Generell kjemi (eller tilsvarende).
Obligatorisk aktivitet:
  • Obligatorisk fremmøte på forelesninger
  • Godkjent skriftlig gruppeoppgave og presentasjon
  • Deltakelse på ekskursjon
Vurderingsordning:

Ferdigheter i rapportskriving og muntlig presentasjon. 

Evaluering av studentenes læring vil være basert på deres teoretiske kunnskaper og forståelse, 

Bestått/ikke-bestått

Sensor:
Intern og ekstern sensor godkjenner skriftlige rapporter og muntlig presentasjon.
Merknader:

Maksimalt 30 studenter, etter følgende prioritering:

  • B-BIOTEK / B-KJEMI / M-KB på 3. året 
  • masterstudenter M-BIOTEK / M-KJEMI
Normert arbeidsmengde:
Forelesninger: 12 timer. Selvstudium, skriving av semesteroppgave og muntlig presentasjon 138 timer​
Opptakskrav:
Realfag
Undervisningstid:
  • Forelesninger:  2 timer (dobbelttime) per uke i 6 uker i  høstparallellen.
  • Besøk hos bedrifter i uke 42, 43 eller 44. 
  • Semesteroppgave og muntlig presentasjon i november/desember, før eksamensperioden starter.
Eksamensdetaljer: Langsgående vurdering: Bestått / Ikke bestått