I fremtiden kan ingredienser til bruk i dyrefôr og kosmetikk bli produsert av muggsopp. Forskere ved NMBU har kommet frem til en prosess som drar nytte av muggsoppens nedbrytende egenskaper.
Mange har opplevd det. Å glede seg til å spise sommerrøde jordbær rett fra kurven. Men til skuffelse oppdage at enkelte jordbær i kurven er omgitt av uønsket lodden hvit muggsopp. En kjip og kjedelig opplevelse.
Matvarer med muggsopp kan være helseskadelig å spise. Samtidig finnes muggsopp over alt i naturen og den er en spesialist på nedbryting av organiske materialer.
Nå har forskere ved NMBU kommet frem til en innovativ prosess som utnytter muggsoppens nedbrytende egenskaper til å lage olje og det verdifulle stoffet kitosan. Råstoffene til denne innovative prosessen kommer blant annet fra restavfall som trevirke (lignocellulose).
Det kan bety at gris eller ku i fremtiden kan bli fôret med dyrefôr med olje produsert av muggsopp. Det kan også bety at du kan kjøpe kosmetikk med vegansk kitosan. En fremtidsrettet, bærekraftig og innovativ produksjon.