Bruker muggsopp til å lage ingredienser for dyrefôr og kosmetikk

Av Harrieth Lundberg

Muggsopp i mat kan være helseskadelig. Samtidig kan en utnytte muggsoppens nedbrytende egenskaper til å skape store verdier. Foto: Pixabay
Muggsopp i mat kan være helseskadelig. Samtidig kan en utnytte muggsoppens nedbrytende egenskaper til å skape store verdier. Foto: PixabayFoto: Pixabay

I fremtiden kan ingredienser til bruk i dyrefôr og kosmetikk bli produsert av muggsopp. Forskere ved NMBU har kommet frem til en prosess som drar nytte av muggsoppens nedbrytende egenskaper.

Mange har opplevd det. Å glede seg til å spise sommerrøde jordbær rett fra kurven. Men til skuffelse oppdage at enkelte jordbær i kurven er omgitt av uønsket lodden hvit muggsopp.  En kjip og kjedelig opplevelse.

Matvarer med muggsopp kan være helseskadelig å spise. Samtidig finnes muggsopp over alt i naturen og den er en spesialist på nedbryting av organiske materialer.

Nå har forskere ved NMBU kommet frem til en innovativ prosess som utnytter muggsoppens nedbrytende egenskaper til å lage olje og det verdifulle stoffet kitosan.  Råstoffene til denne innovative prosessen kommer blant annet fra restavfall som trevirke (lignocellulose).

Det kan bety at gris eller ku i fremtiden kan bli fôret med dyrefôr med olje produsert av muggsopp. Det kan også bety at du kan kjøpe kosmetikk med vegansk kitosan. En fremtidsrettet, bærekraftig og innovativ produksjon.

Du kan lese hele artikkelen her

Publisert - Oppdatert

Del på