Thorvald tar NMBU-utviklet teknologi ut i verden

Thorvald er en lett, batteridrevet og selvgående landbruksrobot som først ble utviklet av forskere og studenter i robotikkgruppen ved NMBU i 2014. 

I dag arbeider det norske selskapet Saga Robotics med videreutvikling, design og kommersialisering av Thorvald, som nå har blitt en verdensledende landbruksrobot. 

31.august i år kom meldingen om at Nysnø Klimainvesteringer står i spissen for en gruppe norske og internasjonale investorer som satser på Thorvald og Saga Robotics med hele 100 millioner kroner.  

- Vårt mål er at Thorvald skal spille en sentral rolle i overgangen til et mer bærekraftig og effektivt landbruk, og vi ser enorme markedsmuligheter til vekst internasjonalt innen alle de segmentene vi opererer innenfor, sier Pål Johan From, professor ved NMBUs fakultet for realfag og teknologi og CEO i Saga Robotics. 

Interessen for Thorvald har eksplodert 

Etterspørselen etter automasjon i verdens største bransje øker. Landbrukssektoren sysselsetter omtrent 1,1 milliarder mennesker over hele verden, men har fortsatt utfordringer med mangel på arbeidskraft.  

Koronapandemien har gjort forholdene verre og behovet for robotiserte løsninger enda større. Samtidig er behovene for miljøvennlige tiltak og løsninger kritiske. 

- Landbruket har hatt en enorm utvikling de siste tiårene, noe som har lagt grunnlaget for mye av den befolkningsveksten og ikke minst veksten i velstand vi har sett de siste 50 årene. Når vi nå igjen må doble matproduksjonen frem til 2050 ser vi at robotisering og digitalisering vil være sentrale elementer i den landbruksrevolusjonen som må til for å nå disse målene, sier From.   

Se Financial Times om Thorvald: Farm Robots given Covid-19 boost

Thorvald utfører lysbehandling av jordbærplanter om natten.

Foto
Saga Robotics

Roboten Thorvald utfører i dag lysbehandling av jordbær og vinranker for å fjerne meldugg. Utvikling av en ettertraktet jordbærplukker står for tur. Etterspørselen etter tjenestene er langt større enn selskapet kan levere.  

Teknologien Thorvald innehar gir store og tydelige gevinster for bøndene og er så kostnadseffektiv at den har potensial til å endre bransjen i like stor grad som traktoren gjorde i sin tid.  

Store investorer bidrar til teknologieventyret 

Moderne jordbruk er i endring og store norske og internasjonale investorer ser muligheter i Norge.  

Norske Nysnø Klimainvesteringer investerer i robotteknologien med London-baserte og velrennomerte ADM Capital Europe LLP og Rabo Food & Agri Innovation Fund som er investeringsarmen til den verdensledende nederlandske landbruksbanken Rabobank.  

Nysnø investerer 35 millioner kroner og ADM Capital og Rabo Food & Agri Innovation Fund går inn med den resterende kapitalmengden sammen med en gruppe norske investorer med blant annet Propagator Venture. 

- Utfordringen er å utvikle nye, bærekraftige løsninger som produserer mat til flere i et endret klima. Robotteknologien fra Saga viser en lovende fremtid hvor kunstig intelligente og presise maskiner bruker mindre ressurser og produserer mer. Nysnø ser frem til videre skalering av norskutviklet teknologi med solid sektorkompetanse fra internasjonale og velrenommerte medinvestorer, sier Siri Kalvig, Administrerende direktør i Nysnø. 

Relatert innhold
Roboten Thorvald vil bli jordbærbondens beste venn

Roboten Thorvald vil bli jordbærbondens beste venn

2016 var et kriseår for norske jordbærprodusenter da store deler av avlingene gikk tapt på grunn av sopp. På sikt kan landbruksroboten Thorvald stoppe angrepet uten å bruke sprøytemidler.

Landbruksroboten Thorvald leder an mot ny, grønn gullalder

Landbruksroboten Thorvald leder an mot ny, grønn gullalder

Det første autonome kjøretøyet i Norge blir ikke en bil, men den NMBU-utviklede landbruksroboten Thorvald spår Anders Waage Nilsen i Dagens Næringsliv.

Roboten Thorvald imponerte moderniseringsministeren

Roboten Thorvald imponerte moderniseringsministeren

Thorvald, den NMBU-utviklede landbruksroboten, er i vinden om dagen. I går sjarmerte den moderniseringsministeren og fremmøtte journalister i Sylling, men den har også skapt overskrifter i internasjonale medier nylig.

Published 1. september 2020 - 15:25 - Updated 8. september 2020 - 8:56